Освітній процес в Україні повинен еволюціонувати від тестів до реальних навичок - Татуся Бо
Освітній процес в Україні повинен еволюціонувати від тестів до реальних навичок - Татуся Бо

Освітній процес в Україні повинен еволюціонувати від тестів до реальних навичок - Татуся Бо

Необхідно відійти від усталених підходів до освітнього процесу, до мотивації та поглядів дітей на їхнє майбутнє

Формальний підхід до питання шкільної освіти перетворив навчання на гру цифр і результатів, впливаючи на зниження реальних знань і компетенцій учнів. Державі важливо переглянути діючу освітню модель, реорганізувати процеси і спонукати дітей критично думати та аналізувати.

Про це письменниця, освітня експертка, волонтерка та виконавча директорка фонду "Мрія" Тетяна Комлик (Татуся Бо) розповіла в інтерв’ю телеканалу "Еспресо".

"Формалізація шкільної освіти призвела до того, що оцінки та результати стали важливішими за рівень компетенції та знань дітей. Досить негативний вплив на освіту принесли тести, адже стало легше вгадати і поставити потрібні галочки. Втратилась важливість рефлексії, сприйняття та розуміння прочитаного, формування власної думки, аналізу. В цьому полягає і проблема з математикою, адже матеріал проходиться дуже швидко, що не дає ні вчителям, ні дітям часу для ґрунтовного і глибокого опрацювання базових тем. Виправити це можна, якщо поставити за мету", — зазначила Татуся Бо.

За словами волонтерки, необхідно відійти від усталених підходів до освітнього процесу, до мотивації та поглядів дітей на їхнє майбутнє. Найважливіше — це спонукати молоде покоління думати, розуміти, рефлексувати, шукати причинно-наслідкові зв’язки.

"Головна проблема освітнього процесу 2022-23 років полягала у навчанні дітей за кордоном в умовах значного перевантаження. Вони повинні були паралельно із навчальними програмами тієї країни, в якій живуть, вивчати програму української школи. Це приводило до повного виснаження дітей. Тому правильною була ініціатива з наданням можливості вивчати лише українознавчий компонент, а не повну навчальну українську програму", — підсумувала виконавча директорка фонду "Мрія".

Теги по теме
Украина Образование
Источник материала
Поделиться сюжетом