День Вукола Телятника 6 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято
День Вукола Телятника 6 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято

День Вукола Телятника 6 лютого: що не можна робити сьогодні у церковне свято

У це божественне свято не можна питати стать майбутньої дитини і купувати гаманці

Православна церква та греко-католики у вівторок, 6 лютого (до переходу ПЦУ на новоюліанський календар — 19 лютого) відзначається пам’ять преподобного Вукола Смірнського. Цей день, відомий у народному календарі як Телятник, пов’язаний із початком періоду отелення корів, що було звичайним явищем у Київській Русі на той час.

За легендою, Вукола обіймав високу посаду серед християнських священнослужителів у II столітті, був одним із перших. Він активно проповідував і хрестив безліч язичників, апостол Павло або, за іншими джерелами, апостол Іоанн Богослов посвятив його в єпископи Смірни. Після його смерті на могилі виросло миртове дерево, навколо якого люди молилися про своє одужання та близьких.

Смірнська церква розташовувалася в одному з найстаріших міст стародавньої Греції, яке нині відоме як турецьке місто Ізмір. Варто зазначити, що у Книзі Об’явлення Іоанна Богослова Смірна згадується як одна із семи Церков Апокаліпсиса.

Традиції та прикмети на 6 лютого

6 лютого відомий як день, коли корови починають телитися, тому багато звичаїв народного свята пов’язані з цією твариною. Одним із таких звичаїв було куріння хліва чебрецем. Вважалося, що це допоможе телятам народитися здоровими, а їхнім матерям — виробляти багато смачного та поживного молока.

Для тих, хто мріє зустріти свою другу половинку та створити сім’ю, важливо у цей день відвідати храм та попросити про щастя в особистому житті. Вважається, що святий Вукол завжди готовий допомогти у пошуку кохання.

  • Сонячний день – гарна весна.
  • Безвітряна погода – друга половина липня буде теплою та сухою, без вітрів та дощів.
  • Завірюха кружляє – прикмета того, що буде дефіцит корму для худоби.
  • Хмари на світлому небі видно – бути червонопогоддю.
  • Якщо хліб подешевшав, рік буде врожайним.
  • На ніч клали на стіл трохи жита, щоб дізнатися, яким буде врожай. Вранці дивилися: якщо зерна побільшало – це гарний знак.

Що не можна робити 6 лютого

  • Гладити новонароджене теля по спинці — це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям у тварини.
  • Кричати на корову, яка мукає — пронизливим звуком вона виганяє з дому все погане.
  • Запитувати стать майбутньої дитини у вагітної жінки. За старих часів вважали, що в такому випадку дитина народиться з великою родимою плямою.
  • Купувати гаманці — чекають серйозні фінансові проблеми в майбутньому і самотність.

У кого іменини 6 лютого

Цього дня вітання з днем ангела приймають Олександр, Анатолій, Арсеній, Варсонофій, Василь, Дмитро, Іван, Максим, Марія, Марфа, Севастіан, Юліан.

Які сьогодні ще свята в Україні та світі

6 лютого у світі відзначають День саамського народу, Міжнародний день бармена, День безпечного Інтернету, Міжнародний день нетерпимого ставлення до операцій, які калічать жіночі статеві органи, Всесвітній день без мобільного телефону.

А також — День Боба Марлі, Фестиваль фіалок у Тулузі, Венеціанський карнавал, День народження принцеси Марі у Данії, День Вайтанги у Новій Зеландії. У США відразу кілька свят: День морозива на сніданок, День "Зроби комплімент", День паличок для їжі та День Рональда Рейгана.

Раніше ми повідомляли, що на сході та заході України 6 лютого випаде невеликий мокрий сніг. У цей день також можливий дощ.

Теги по теме
Праздники Традиции
Источник материала
Поделиться сюжетом