Екснардепа та соратника Медведчука Рената Кузьміна судитимуть за державну зраду
Екснардепа та соратника Медведчука Рената Кузьміна судитимуть за державну зраду

Екснардепа та соратника Медведчука Рената Кузьміна судитимуть за державну зраду

На початку березня 2023 року суд заочно арештував колишнього нардепа Рената Кузьміна.

У вересні 2023 року, за клопотанням ДБР, суд надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування відносно колишнього народного депутата Рената Кузьміна, якого підозрюють у державній зраді. Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього народного депутата України від забороненої партії "ОПЗЖ".   

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. 

Рената Кузьміна обвинувачують у державній зраді (ст. 111 КК України).

Як встановили у ході досудового розслідування, колишній народний обранець напередодні та після повномасштабного вторгнення Росії до України озвучував у виступах, розміщував у соцмережах, на власному сайті та Телеграм-каналі пропагандистські матеріали. 

"Таким чином він формував у суспільстві антиукраїнські настрої та завдав шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканості і безпеці держави. Своїми діями колишній народний обранець надавав представникам РФ допомогу в проведенні підривної діяльності проти України", - повідомили у генпрокуратурі.

Що відомо про Кузьміна

Ренат Кузьмін – депутат IX скликання  Верховної Ради. Був заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони України (від 4 жовтня 2013 року до 2014-го), першим заступником генерального прокурора України (2010–2013).

У травні 2014 року проти Кузьміна були розпочаті кримінальні провадження за фактами незаконного переслідування ексміністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Також Кузьміна підозрювали у відмиванні грошей та інших особливо тяжких злочинах. 5 вересня 2019 року його було знято з розшуку Інтерполу.

Кузьмін 2019 року отримав мандат народного депутата IX скликання. Зважаючи на те, що Кузьмін був у розшуку, ЦВК спочатку заборонила йому брати участь у виборах, але згодом допустила. Він отримав мандат від проросійської партії ОПЗЖ. Кузьмін неодноразово робив антиукраїнські заяви на каналах Віктора Медведчука.

На початку березня 2023 року суд заочно арештував екснардепа Кузьміна. 

Читайте також провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом