Сушкевич обурений законопроєктом про мобілізацію: є мільйон силовиків, але відстрочки забирають у інвалідів, і тих, хто їх доглядає
Сушкевич обурений законопроєктом про мобілізацію: є мільйон силовиків, але відстрочки забирають у інвалідів, і тих, хто їх доглядає

Сушкевич обурений законопроєктом про мобілізацію: є мільйон силовиків, але відстрочки забирають у інвалідів, і тих, хто їх доглядає

Голова Паралімпійського комітету України (ПКУ) Валерій Сушкевич різко розкритикував новий законопроєкт про мобілізацію в Україні, який скасовує безліч відстрочок в осіб, які доглядають осіб з інвалідністю. 30 січня Кабмін затвердив проєкт закону №10449 та направив його до Ради.

Сушкевич не може зрозуміти, чому і в першому, і в другому законопроєктах про мобілізацію тема мобілізації людей з інвалідністю та доглядачів стала майже центральною.

"У мене таке відчуття, що попередні та нинішні законодавчі пропозиції зроблені провокативно-деструктивно, щоб затягнути процес реальної швидкої мобілізації повноправних чоловіків", - пише у Facebook народний депутат VII скликання.

Валерій Михайлович не приховує, що те, що відбувається з новим законопроєктом, обурило і навіть шокувало суспільство і здивувало правозахисні організації в Україні та за кордоном.

"Я займаюся проблемами людей з інвалідністю не один десяток років і можу сказати, що весь час і в тому числі – сьогодні - держава заощаджувала на людях з інвалідністю. соціального захисту Наявність у сім'ї людини з інвалідністю – це автоматично означає в більшості випадків перебування цілої сім'ї за кордоном або на межі злиднів! самостійно! – пише Сушкевич.

Глава ПКУ не розуміє, чому влада так енергійно взялася за мобілізацію рідних та близьких людей з інвалідністю, особливо чоловіків, які мають дружин із ІІІ групою інвалідності.

"Уявіть собі жінку, у якої ампутована рука, нога, або паралізовані кисті рук, ампутована одна нирка за наявності патології в іншій нирці, чи тотально вона нечує та інше, при цьому у неї одна-дві неповнолітні дитини…пенсія по інвалідності – 2100 грн , працевлаштування - іноді є, іноді ні ... Але чи можна у такої жінки під час війни мобілізувати чоловіка. Чи хтось усвідомить, як вона виживатиме під час війни? – емоційно пише Сушкевич.

Валерія Михайлович разом із Національною Асамблеєю людей з інвалідністю, яку очолює, просить народних депутатів звернути увагу на те, що є кілька шляхів поповнити так званий мобілізаційний ресурс.

"Є майже мільйон людей, які залишаються поза мобілізацією, у тому числі ті, хто проходить службу в різних силових відомствах і підрозділах цивільного захисту. Вас не шокує, що поліцейські з обласних підрозділів відмовляються від мобілізації і вважають себе, мабуть, менш придатними до мобілізації, ніж люди з інвалідністю? - ставить риторичне запитання Сушкевич.

Національна Асамблея людей з інвалідністю підготувала кілька депутатських поправок до законопроєкту 10449:

- виключити норму щодо перегляду на придатність військової служби осіб з інвалідністю ІІ та ІІІ груп, яким інвалідність була встановлена з 24 лютого 2022 року як норма, що суперечить іншим положенням законопроєкту, якими передбачено звільнення осіб з інвалідністю від мобілізації.

- звільнити від мобілізації чоловіків дружин з інвалідністю ІІІ групи, повнолітніх дітей батьків з інвалідністю ІІІ групи та батьків повнолітніх дітей з інвалідністю ІІІ групи; - залишити в законодавстві України діючу норму про звільнення від термінової (базової) служби людей з інвалідністю.

- залишити у законодавстві України чинну норму про звільнення від термінової (базової) служби людей з інвалідністю.

Як повідомляв OBOZ.UA, у законопроєкті №10449 передбачається низка змін, зокрема, покарання за ухилення від мобілізації. Крім того, пропонується знизити призовний вік із 27 до 25 років.

В уряді також пропонують зобов'язати деяких громадян повторно пройти ВЛК та звузити коло осіб, які мають право на відстрочку. Зміни стосуються, зокрема, і багатодітних батьків, які самостійно виховують неповнолітню дитину.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны