19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ірина Третяк розповіла, як росіяни знищують українське мистецтво
Ірина Третяк розповіла, як росіяни знищують українське мистецтво

Ірина Третяк розповіла, як росіяни знищують українське мистецтво

Про це вона розповіла у програмі «Різні люди».

«Те, що вони знищують нас фізично, - це одне, вони і знищують культурно, і це так приховано робиться. Вони знищують музеї, наприклад, на Київщині в Іванкові музей Марії Примаченко, в Маріуполі, в інших містах вони розгромлюють музеї, вони виносять культурні фонди. Вони це роблять спеціально, але цьому якось не стільки приділяється уваги. Ну, розгромили там музей, а що тут такого? А нічого тут такого, це українське мистецтво, а вони хочуть все-таки присвоїти нашу культуру собі», - пояснює Ірина Третяк.

До того ж, зазначає вона, в Україні немає офіційного артринку, у нас немає музею сучасного мистецтва, тобто нас немає на світовій мапі артмистецтва. Як розповідає гостя програми, коли наші художники останніми роками брали участь у «Сотбіс», їх чомусь автоматично відносили до росії.

«Звичайно, коли почалася війна, художники, галеристи робили все, щоб якось знищити російський артринок, щоб перестали у світі купуватися російське мистецтво, щоб якось закрити російські фонди, щоб перекрити доступ російським колекціонерам, щоб вони не купували, що не могли не могли сплачувати, тому що мистецтво декларується. Для цього ми докладали дуже багато зусиль, і прикладаємо», - розповідає Ірина Третяк.

А український артринок, міркує гостя програми, ні вона, ні жоден інший художник просто так зробити не зможе, це питання неодноразово піднімали галеристи і куратори, і це має відбуватися на законодавчому рівні. Тобто, пояснює художниця, тут повинна ще бути велика фінансова складова, дуже велика, для цього треба законопроєкти. Тим не менш, переконана вона, все це буде, Україна вступить у ЄС і українська культура ввійде в європейський культурний простір.

Источник материала
Поделиться сюжетом