12 лютого — конференція «Українки в науці, яким аплодує світ»
12 лютого — конференція «Українки в науці, яким аплодує світ»

12 лютого — конференція «Українки в науці, яким аплодує світ»

Насамперед чекають дівчат 14—24 років, зацікавлених у розвитку в STEM-напрямі, а також молодих науковиць.

Громадська організація Центр «Розвиток КСВ» та всеукраїнська ініціатива «Дівчата STEM» запрошують на конференцію, присвячену Міжнародному дню дівчат і жінок у науці. Захід триватиме впродовж 14:00—17:00. Реєстрація за посиланням.

Конференція «Українки в науці, яким аплодує світ» спрямована на подолання гендерних стереотипів стосовно дівчат та жінок у науці, на започаткування рольових моделей для молодих дівчат та стимулювання інтересу дівчат до STEM-галузей, зокрема — до науки (STEM — абревіатура для Science, Technology, Engineering and Mathematics, тобто «наука», «технології», «інженерія», «математика» англійською ДМ).

На події організація U-Report представить результати опитування «Інтерес до науки серед дівчат України». Також учасники та учасниці наживо почують історії успіху українських жінок-науковиць. Серед них:

  • Ольга Ларіна, кандидатка хімічних наук, докторка філософії, старша наукова співробітниця Інституту фізичної хімії імені Л.В. Писаржевського НАН України, переможниця Української премії «Для жінок у науці — 2023»; 
  • Катерина Теребіленко, докторка хімічних наук, доцентка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, одна з 10 фіналісток Української премії «Для жінок у науці»; 
  • Христина Гнатенко, наймолодша доктора фізико-математичних наук в Україні, доцентка кафедри теоретичної фізики Львівського національного університету імені Івана Франка, переможниця Української премії «Для жінок у науці».

Після основної частини програми на учасниць чекатиме вікторина та призи від партнерів.

За даними ООН, лише 30% наукових дослідників у всьому світі складають жінки, а серед членів національних академій наук їх всього 12%. Також у сучасних науках, таких як штучний інтелект, лише кожен п’ятий спеціаліст (22%) є жінкою. Серед вже звичайних професій, таких як інженерія та айті, жінок-випускників ВНЗів відповідно 28% та 40%. Також жінки, як правило, отримують менші гранти на дослідження. Їх роботи недостатньо представлені у відомих  наукових журналах. Одна з причин цього — відсутність рольових моделей.

Події, гранти і вакансії лютого в громадському секторі читайте за посиланням.

Читайте також
«Не відкладайте здоров'я на після перемоги». Про що говорять популяризатори науки в умовах війни
Вийшов тизер документальних відео про українських науковиць під час війни
11 історій українських науковиць до Всесвітнього дня науки: від лікування генетичних хвороб до створення дронів
Inscience опублікувала серію документальних відео «Науковиці»
Організація Inscience випустила тизер до серії документальних відео «Науковиці»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Происшествия наука
Источник материала
Поделиться сюжетом