13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
РФ використовує радянську теорію глибокого бою: що це таке, пояснили в ISW
РФ використовує радянську теорію глибокого бою: що це таке, пояснили в ISW

РФ використовує радянську теорію глибокого бою: що це таке, пояснили в ISW

Війська РФ намагаються для прориву української оборони відновити маневр за допомогою радянської теорії глибокого бою, але поки що не можуть його реалізувати через сучасні можливості України.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на українського військового оглядача Костянтина Машовця.

Що таке теорія глибокого бою

– Теорія глибокого бою – це продукт радянського оперативного мистецтва, розроблений у 1920-1930 роках, який був покликаний відновити маневр на полі бою після Першої світової війни, – мовиться у зведенні ISW.

Зараз дивляться

Для цього треба було взаємодіяти з противником на декількох фронтах і в глибині на тактичному та оперативному рівнях шляхом атаки його активів на всіх ешелонах артилерією, повітряними ударами та атаками на тил у поєднанні з фронтальними атаками з метою прориву оборонних ліній.

Ця теорія також передбачає, що успішне оперативне планування включає в себе послідовні плани операцій, щоб запобігти відновленню оборонних позицій противника після проникнення.

Теорія глибокого бою і війна в Україні

– Ключові оперативні принципи теорії глибокої битви залишаються актуальними і в сучасній війні, і російські військові могли б відновити маневр на полі бою і подолати українську оборону, якби змогли успішно планувати і здійснювати оперативно обґрунтовані кампанії з використанням теорії глибокої битви, – кажуть аналітики.

На їхню думку, Сили оборони України також могли б використовувати теорію глибокого бою для відновлення маневру на свою користь, якби західні партнери надали їм належні ресурси.

Водночас, за словами Машовця, нинішні обмежені можливості РФ, зокрема, у веденні ефективного контрбатарейного вогню, завданні ударів на оперативній глибині, приховуванні концентрації сил від противника і боротьбі з українським технологічним паритетом, заважають російським військам досягти несподіванки на оперативному рівні, необхідної для прориву оборони та проведення глибоких операцій.

Військовий експерт вважає, що російське військове командування не в змозі впровадити певні технологічні інновації в оперативне планування, зокрема  дистанційне встановлення мін, широкомасштабні операції з використанням БПЛА, командування, керування і зв’язок із застосуванням сучасних технологій.

Але аналітики ISW зауважують, що ЗСУ не зможуть утримати ці переваги без подальшої допомоги з боку США та їхніх країн-партнерів у найближчій і середньостроковій перспективі.

Повномасштабна війна в Україні триває вже 721-шу добу.

За ситуацією в містах можна стежити на інтерактивній карті бойових дій в Україні та карті повітряних тривог в Україні.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Армия России
Источник материала
Поделиться сюжетом