Медицина, педагогіка та інші. Названо спеціальності, на які буде збережено держзамовлення
Медицина, педагогіка та інші. Названо спеціальності, на які буде збережено держзамовлення

Медицина, педагогіка та інші. Названо спеціальності, на які буде збережено держзамовлення

Міністерство освіти та науки України назвало спеціальності, на які буде збережено державне замовлення у закладах освіти. Це, першочергово, стосується тих напрямків, в яких є суспільна потреба. Зокрема: безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка. На інших напрямках буде надана мінімальна кількість місць для конкурсного відбору.

Про це стало відомо з публікації ректора Херсонського державного університету Олександра Співаковського у Facebook. Там також зазначено, що безкоштовним буде навчання на спеціальностях з особливою підтримкою держави. Бюджет не передбачатиметься для заочної форми та при підготовці молодших бакалаврів.

Випускники, які вчились за кошти держави, повинні будуть відпрацювати за розподілом після отримання диплому. Контракт студенти підписуватимуть після завершення половини строку навчання. Після оформлення документу здобувачі освіти матимуть збільшену стипендію у розмірі мінімальної заробітньої плати.

Особлива підтримка держави у 2024 році надаватиметься 61 спеціальності. Для цих напрямків рекомендуватиметься мінімальна кількість вступників, який визначається закладами вищої освіти. 

Особлива підтримка буде в таких галузях: "Освіта", "Природничі науки", "Математика та статистика", "Механічна інженерія", "Електрична інженерія", "Автоматизація та приладобудування", "Хімічна та біоінженерія", "Електроніка та телекомунікації", "Виробництво та технології", "Архітектура та будівництво", "Аграрні науки та продовольство", "Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону", "Цивільна безпека", "Транспорт". 

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли відбудеться конкурсний відбір та скільки балів треба буде набрати абітурієнтам, вступаючи на бакалавра у 2024 році. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом