Окупанти хочуть відкрити монастир РПЦ на території давнього Херсонеса
Окупанти хочуть відкрити монастир РПЦ на території давнього Херсонеса

Окупанти хочуть відкрити монастир РПЦ на території давнього Херсонеса

Чоловічий монастир хочуть «відновити» на території музею-заповідника, який є об'єктом світової спадщини ЮНЕСКО.

Російська окупаційна влада планує відкрити чоловічий монастир Російської православної церкви на території музею-заповідника «Херсонес Таврійський», який є об'єктом світової спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомила Спілка археологів України, посилаючись на пресслужбу окупаційної адміністрації музею.

Як передає «УП.Життя», про створення на території об'єкту ЮНЕСКО російського монастиря оголосили ще 15 лютого на літургії за участі призначеного окупантами митрополита Сімферопольського й Кримського Тихона, якого у ЗМІ називають «духівником Путіна». Тоді окупаційна адміністрація музею поширила в телеграмі фотографії та відео з літургії. Також Тихон заявив тоді про плани окупаційної кримської влади відкрити тут «Музей Криму і Новоросії».

Як передає Спілка, окупаційна адміністрація пояснює таке рішення тим, що «рівно століття тому будівлі монастиря ліквідували і передали Херсонеському музею», тож у 2024 році нібито «настав час змін і відтворення чернечого життя в Херсонеському чоловічому монастирі».

Херсонес Таврійський — античне і візантійське місто-держава в південно-західній частині Криму поблизу нинішнього Севастополя, яке існувало від V ст. до н.е. до XIV ст. н. е. У 1892 році на місці руїн полісу відкрили заповідник, а 2013 року Херсонес Таврійський включили до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Ще у 1861 році на території Херсонесу заклали Володимирський собор, освячення якого відбулося аж через 30 років. З 1850-х років тут діяв чоловічий монастир РПЦ. В 1942 році споруда собору була зруйнована, а в 1990 році почалися роботи з її відновлення. У 2004 році відновлену споруду храму урочисто освятили за участі тодішніх президентів України Леоніда Кучми та Росії Володимира Путіна.

Як пише «УП. Життя», після окупації Криму Росією у 2014 році виникли побоювання щодо збереження спадщини музею. У 2015 році повідомлялося, що російська армія залила бетоном ділянку давньої садиби на мисі Херсонес.

У 2021-му окупаційна влада заявила про плани створити комплекс «Новий Херсонес». Його критикували через закріплене в проєкті використання екскаваторів та заливку бетоном у буферній зоні об'єкту ЮНЕСКО. Крім того, повідомлялося, що в рамках цього проєкту росіяни планують створити там комплекс штучних водойм та парковку для службового транспорту на 800 кв метрів.

У грудні 2022 року співробітниця Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко повідомляла, що російські окупанти видали наказ про підготовку до вивезення за межі півострова колекцій чотирьох музеїв Севастополя, зокрема й з Херсонесу Таврійського.

Наприкінці травня 2023 року представництво президента України в Криму повідомило, що росіяни розграбували музей-заповідник Херсонес Таврійський і вивезли до Великого Новгорода нібито на виставку золото Візантії. Натомість у самому Херсонесі влаштували експозицію артефактів, викрадених із заповідника «Кам'яна Могила» під Мелітополем.

Як писав «ДМ», в липні 2023-го Спілка археологів України та Центр національного спротиву повідомили про незаконні розкопки на території Херсонеса та наміри окупантів вивезти 300 тисяч експонатів основного фонду музею.

  • У Києві презентували повернуті з Нідерландів скіфські артефакти (ФОТО)
  • Чий Крим і Одеса. Міф про приналежність півострова та південних регіонів Батьківщини

Фото: Херсонес Таврический / Telegram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Крым РПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом