20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Проблеми України з Польщею та Угорщиною: чому це відбувається і що треба робити
Проблеми України з Польщею та Угорщиною: чому це відбувається і що треба робити

Проблеми України з Польщею та Угорщиною: чому це відбувається і що треба робити

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" спеціально для "Телеграфа" пояснив, що мала робити влада України

На кордоні з Польщею ситуація для України все більше загострюється. Блокування посилюється, термінові переговори поки що дають мало толку. На цьому тлі ще й від угорської влади в особі прем’єра Віктора Обрана звучать заклики блокувати весь український агроекспорт у ЄС.

Ситуацію, яка склалася зараз в України з країнами Центральної Європи, слід розділити на низку складових.

1. Те, що відбувається на польсько-українському кордоні.

Все очевидніше, що це ІПСО російських спецслужб, які руками групи польських політиків, використовуючи право на протест, впливають на комунікації Києва та Варшави. На постачання до нас різних вантажів насамперед військових. Це дуже показова ситуація. І нам потрібно активно шукати вихід для її вирішення. Розуміти загрозу. І протидіяти їй конструктивно, наскільки можна – раціонально.

Потрібні холодна голова та чисті руки. Не робити загальних звинувачень. Розуміти, що ми залежимо від відносин із Польщею. Це наш надійний тил, вірний союзник, принаймні у протидії російській агресії.

2. Щодо Угорщини та позиції Віктора Орбана – тут все досить зрозуміло. Орбан своєю антиукраїнською риторикою готується з одного боку до виборів до Європарламенту. З іншого – за отримання якомога більших коштів від ЄС. Адже близько 20 млрд євро для Угорщини залишаються замороженими через політику її влади, недостатні реформи тощо. І Орбан явно хоче одержати ці гроші. Причому якнайшвидше.

Про проблеми, які назрівають, я говорив ще восени 2023 року. Але, на жаль, українська влада не знайшла в собі сил та можливостей піти на діалог з усіма країнами Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина).

Слід було публічно простягнути їм руку, змусивши владу цих таборів шукати відповіді на наші пропозиції.

Але пропозицій не пролунало. І тепер ми маємо проблеми, які необхідно вирішувати якнайшвидше.

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Теги по теме
Украина Польща Венгрия
Источник материала
Поделиться сюжетом