20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Привід бити на сполох: захворюваність на кір у Європі 2023 року зросла в 30 разів
Привід бити на сполох: захворюваність на кір у Європі 2023 року зросла в 30 разів

Привід бити на сполох: захворюваність на кір у Європі 2023 року зросла в 30 разів

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), захворюваність на кір у європейському регіоні зросла більш ніж у 30 разів. За весь 2022 рік було зафіксовано всього 941 випадок кору, тоді як із січня по жовтень 2023 року – понад 30 000.

– Ми спостерігаємо в регіоні не тільки 30-кратне збільшення випадків хвороби, а й близько 21 тис. госпіталізацій і п’ять смертей унаслідок кору. Нас це дуже турбує, – заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Хенрі П. Клюге.

Клюге зазначив, що вакцинація – це єдиний спосіб захистити дітей від цієї потенційно небезпечної хвороби.

Зараз дивляться

За словами чиновника ВООЗ, життєздатно необхідно, щоб усі країни були готові вчасно ідентифікувати можливі спалахи кору, щоб вчасно відреагувати на них.

Причини спалаху

Збільшення випадків кору в європейському регіоні експерти ВООЗ пов’язують зі зниженням охоплення щепленнями протягом 2020-2022 років. Пандемія Covid-19 мала значний вплив на показники імунізації в цей період, що призвело до накопичення кількості невакцинованих і не повністю вакцинованих дітей.

Відновлення пересування між країнами, а також скасування інших обмежень, пов’язаних із Covid-пандемією, збільшило ризики передавання вірусу та розповсюдження його в громадах – особливо в тих, де було багато невакцинованих і не повністю вакцинованих осіб.

Порятунок – у вакцинації

За словами експертів ВООЗ, щоб повернутися на шлях успішного викорінення кору, для країн європейського регіону необхідна обов’язкова підтримка вакцинації двома щепленнями на рівні 95%. Для цього кожній країні необхідно ідентифікувати прогалини в імунізації та ліквідувати їх якомога швидше.

Теги по теме
Европа Статистика ВОЗ
Источник материала
Поделиться сюжетом