Арешт заморожених російських активів отримав схвалення юридичних експертів, – Bloomberg
Арешт заморожених російських активів отримав схвалення юридичних експертів, – Bloomberg

Арешт заморожених російських активів отримав схвалення юридичних експертів, – Bloomberg

Про що йдеться у листі

З огляду на порушення Росією правового порядку, встановленого після Другої світової війни, міжнародне право дозволяє вжити законних контрзаходів, щоб переконати країну припинити свою протиправну поведінку, стверджують експерти.

Ми дійшли висновку, що згідно з міжнародним правом, для держав, які заморозили російські державні активи, було б законним вжити додаткових контрзаходів проти Росії, з огляду на триваюче порушення нею найфундаментальніших норм міжнародного права,
– пишуть експерти.

При цьому, десять експертів з міжнародного права з різних країн, таких як Бельгія, Сполучене Королівство, Німеччина, Нідерланди, США, Франція, та Японія – підписали під листом.

Серед них видатний професор та колишній декан юридичного факультету Єльського університету Гарольд Хонджу Кох, а також відомий адвокат та дипломат Філіп Зеліков з Інституту Гувера.

Використання заморожених активів

У листі пропонується використовувати активи для компенсації збитків, які "виникли безпосередньо в результаті незаконних дій Росії". Втім, країни G7 обговорюють різні варіанти.

Серед обговорюваних ідей: використання коштів як застави для залучення боргу або як гарантії для кредитів. При цьому, ЄС повільно просувається в реалізації планів щодо принаймні застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий через заморожені кошти. Відомо, що минулого року ці фонди дозволили отримати прибуток у розмірі 4,4 мільярда євро.

Водночас Великобританія і США підштовхують союзників по G-7 до повного вилучення активів центральних банків.

Теги по теме
Деньги
Источник материала
loader
loader