Вирватися із СІЗО. Шуфрич заговорив про «високу цінність» своєї репутації
Вирватися із СІЗО. Шуфрич заговорив про «високу цінність» своєї репутації

Вирватися із СІЗО. Шуфрич заговорив про «високу цінність» своєї репутації

Народний депутат, обраний від забороненої в Україні ОПЗЖ і підозрюваний у держзраді Нестор Шуфрич намагався переконати Феміду, що йому не місце у слідчому ізоляторі. Про це повідомляє «Главком» з посилання на дані судового реєстру.

З середини вересня 2023 року парламентар перебуває у СІЗО. Під час оскарження ухвали суду першої інстанції, якою вчергове продовжено арешт, політик спробував переконати апеляційний суд про те, що у його діях відсутній склад злочину. Як аргумент, використовував тезу, що слідство щонайменше з осені 2021 року знало про його переписку у Telegram із екссекретарем РНБО, «регіоналом» Володимиром Сівковичем. Останній у липні 2022 року отримав підозру у державній зраді за створення «кротоферми» для підривної діяльності України. Однак підозру Шуфричу було оголошено аж у вересні 2023 року. Тобто два роки після виявлення слідством переписки.

Крім цього, підозрюваний політик скаржився, що законодавство не передбачає порядку виконання народним депутатом своїх повноважень в умовах утримання під вартою.

Ще Шуфрич переконував апеляцію: має тісні соціальні зв’язки, є батьком трьох неповнолітніх дітей, «знаним українським політиком і депутатом чотирьох останніх скликань Верховної Ради України, що вказує на високу цінність його ділової репутації».

Разом із тим апеляційний суд дійшов висновків: оточення Шуфрича докладає зусиль, які направлені на уникнення кримінальної відповідальності, зокрема від конфіскації майна. Тому ризики (серед них перешкоджати кримінальному провадженню, переховуватися від органів досудового розслідування  – «Главком») не зменшились, а навпаки збільшились, наголосив суд.

Що стосується аргументів Шуфрича про тісні соціальні зв’язки і «високу цінність» його репутації, то апеляція сухо відреагувала: ці факти не можуть бути підставою для звільнення підозрюваного з-під варти. Тому народний депутат і надалі залишається у місцях позбавлення волі.

Як повідомляв «Главком», слідство вважало, що одним із основних завдань Нестора Шуфрича була підривна діяльність в інформаційній сфері. Він систематично поширював наративи Кремля про те, що українська держава – нібито штучне утворення, що в України та Росії єдина історія і що українці та росіяни нібито «один народ». Таким чином Шуфрич намагався розвинути проросійські настрої в українському суспільстві.

У лютому 2024 року Шуфрич отримав нову підозру у фінансуванні Росгвардії в Криму. Фактично це епізод із кримінальної справи дружини Медведчука Оксани Марченко. За версією правоохоронців, компанія, де виконавчим директором є особистий юрист Шуфрича, підписала угоду з  Росгвардією, які мали охороняти недобудований профілакторій загальною площею понад 4,5 тисячі квадратних метрів, розташований біля моря у селищі Сімеїз. Земельна ділянка площею понад 1,5 га, на якій розташований комплекс, входить до рекреаційної зони та межує з «дачею Медведчука».

Источник материала
Поделиться сюжетом