Вже ідентифікували 90 картин, які викрали росіяни з художнього музею у Херсоні
Вже ідентифікували 90 картин, які викрали росіяни з художнього музею у Херсоні

Вже ідентифікували 90 картин, які викрали росіяни з художнього музею у Херсоні

Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка ідентифікував ще дві картини, які були викрадені російськими військовими у листопаді 2022 року. Про це повідомляється на сторінці музею у Facebook.

Цього разу до списку вкрадених окупантами творів мистецтва додалось полотно українського художника Данила Безуглого “Річка Псел” та картина радянського художника Віктора Циплакова “В.І. Ленін з селянами”. Ці полотна стати 89 та 90 ідентифікованими картинами, які були викрадені з музею у Херсоні та вивезені до кримського Центрального музею Тавриди.

- 90 - саме стільки творів мистецтва, незаконно вивезених окупантами з Херсонського художнього музею, ідентифіковано в Криму, в Центральному музеї Тавриди. Звісно, там перебуває набагато більше вкраденого росіянами, але беззаперечні докази є поки стосовно цих дев’яти десятків робіт. Черговий кадр пропагандистського сюжету, знятого у серпні 2023 року, дозволив впізнати ще дві вкрадені картини, - йдеться у повідомленні.

Музейники зазначили також, що продовжують шукати докази арт-мародерства росіян і поповнювати список робіт, незаконне перебування яких у сімферопольському Центральному музеї Тавриди не викликає сумнівів. Загалом з Херсонського обласного художнього музею було викрадено понад 10 000 робіт українських, російських та європейських митців.

Інформацію про те, що картини перебувають саме Центральному музеї Тавриди підтвердив його директор Андрій Мальгін. Адміністрація музею обіцяла повернути всі картини, проте не уточнила, коли саме це станеться.

  • Директор Херсонського музею Аліна Доценко ще в листопаді 2023-го розповідала, що ще рік тому від будівлі від’їхала остання вантажівка. Понад 11 000 творів мистецтва, серед яких картини всесвітньо відомих художників, тоді росіяни вивозили в Крим. Пограбування Херсонського обласного художнього музею ім. Шовкуненка було одним з наймасштабніших, найвідвертіших, найзухваліших злочинів нашого століття. І
Источник материала
Поделиться сюжетом