Відтермінування коштує дуже дорого: Порошенко назвав три варіанти розблокування допомоги США
Відтермінування коштує дуже дорого: Порошенко назвав три варіанти розблокування допомоги США

Відтермінування коштує дуже дорого: Порошенко назвав три варіанти розблокування допомоги США

Є кілька сценаріїв отримання заблокованої багатомільярдної військової допомоги від Сполучених Штатів Америки. І треба працювати із союзниками над різними варіантами – головне, якомога швидше отримати критично важливі снаряди та зброю для ЗСУ. 

Про це розповів Петро Порошенко в інтервʼю для "5 каналу". 

"Сьогодні у нас стоїть принципове питання – це Сполучені Штати Америки. В Сполучених Штатах Америки з жовтня ми чекаємо рішення Конгресу про збільшення фінансування. Прийняття пакета, який ініціював Білий дім, в розмірі 61 мільярд. Сьогодні ми бачимо, що цей пакет заблокований. І ми доносимо, що кожен день – це десятки життів українських воїнів. Кожен день – це життя українських цивільних", – констатував пʼятий президент. 

Він зауважив, що був шокований, коли йому заблокували візити за кордон, де були заплановані переговори з республіканцями. 

"Бо в мене два рази – і у Вашингтоні в грудні, і в лютому у Мюнхені – були призначені зустрічі з конгресменами-республіканцями, яких я знаю багато років, для того, щоб вийти на сценарій прийняття рішення. І не треба битися об стіну лобом, що є лише один сценарій. Бо проти нас працюють філігранно. Я бачу три сценарії в Конгресі і я залишаюся оптимістом. Я впевнений, що протягом місяця ми позитивне рішення отримаємо. Треба просто пропонувати варіанти" – говорить Петро Порошенко

"Варіант перший – це голосування 61 мільярда і переконання Джонсона. Саме з Джонсоном в мене були переговори і в Вашингтоні, і під час конгресу Міжнародного демократичного союзу, де і моя партія, і республіканці Сполучених Штатів є членами цієї організації", – пояснив Порошенко. 

Якщо ж позиція Джонсона не зміниться, республіканці можуть ініціювати його відкликання з посади спікера, говорить Порошенко. 

"Відсторонення Джонсона, збір підписів – це буде удар по Джонсону, але ми маємо обовʼязково зробити цю справу", – вважає пʼятий Президент. 

Як варіант, може бути виділення коштів тільки на військову допомогу без прямої бюджетної підтримки на 11,8 млрд дол США, пояснює Порошенко. 

"Ще одна позиція – ми відкидаємо із шістдесяти одного мільярда, залишаємо тільки сорок сім. Але ті, що йдуть на безпосереднє фінансування тільки зброї, а не бюджету, і фінансування Пентагону для заміщення, вивільнення тих боєприпасів, які має отримати Україна", – пояснив Порошенко. 

"Якщо вони на фінансування бюджету не дають нам гранти – погодитись на позику. Бо нам відтермінування на два місяці коштує набагато дорожче, ніж відмінність гранта і позики. Декілька тижнів, щоби снаряди були в Україні", – сказав Петро Порошенко

"Я не стверджую, до речі, що коли приїде Порошенко, він все повирішує. Аж ніяк. Але ми маємо робити все від нас залежне для того, щоби цей результат був отриманий. Міжпарламентська дипломатія – це коли ми використовуємо всі свої зв’язки, знайомства, контакти для того, щоб розв'язувати проблеми, які стоять перед Україною", – наголосив Порошенко. 

Источник материала
Поделиться сюжетом