8 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В ISW назвали варіанти дій Москви у відповідь на заклики невизнаного Придністров’я
В ISW назвали варіанти дій Москви у відповідь на заклики невизнаного Придністров’я

В ISW назвали варіанти дій Москви у відповідь на заклики невизнаного Придністров’я

Депутати невизнаного Придністров’я 28 лютого на з’їзді ухвалили низку рішень, які дадуть змогу Кремлю в найближчій і довгостроковій перспективах почати ескалаційні дії проти Молдови.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

З’їзд депутатів Придністров’я

Зараз дивляться

Так, з’їзд придністровських депутатів ухвалив сім рішень, включно зі зверненням до Держдуми і Ради Федерації Росії з проханням про захист Придністров’я у відповідь на нібито наростальний тиск з боку Молдови. Придністровські чиновники спеціально використовували слово “захист”, що дасть змогу Кремлю на свій розсуд інтерпретувати це у військовому сенсі.

У зверненні зазначено, що в Придністров’ї проживає приблизно 220 тис. російських громадян.

Аналітики вважають, що ці заклики можуть стати підґрунтям для російської інтервенції в Придністров’я і Молдову, як було з виправданням нападу на Україну. Риторику про співвітчизників Росія використовує для виправдання своєї війни в Україні та для провокацій в інших країнах, де живуть ці російські співвітчизники.

Наприклад, Москва також використовувала цю ідею для виправдання того факту, що російські війська окупували Придністров’я з 1992 року.

З’їзд депутатів невизнаного Придністров’я звернувся до ООН і Європарламенту із закликом зупинити нібито порушення Молдовою прав і свобод придністровців, до ОБСЄ – вплинути на Молдову для адекватного діалогу, до СНД – запобігти ескалації на Дністрі, а до Міжнародного комітету Червоного Хреста – забезпечити права жителів Придністров’я.

У ISW вважають, що ці звернення спрямовані на легітимацію Придністров’я як суверенного утворення, окремого від Молдови.

На думку аналітиків, Росії буде складно надати конкретну військову допомогу Придністров’ю, оскільки воно не має виходу до моря і межує з Україною з одного боку і Молдовою з іншого.

Варіанти дій Кремля

Аналітики вважають, що найімовірніше, що Москва використає з’їзд як плацдарм для гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію Молдови напередодні переговорів про вступ Молдови до Євросоюзу і майбутніх президентських виборів.

Найнебезпечніший варіант розвитку – Кремль може ухвалити рішення про офіційну анексію Придністров’я в майбутньому, щоб виправдати військову інтервенцію в Молдову в довгостроковій перспективі.

Теги по теме
Молдова
Источник материала
Поделиться сюжетом