Хто насправді керує Respublika Park і чи зберіг контроль Фірташ: опубліковано резонансне розслідування
Хто насправді керує Respublika Park і чи зберіг контроль Фірташ: опубліковано резонансне розслідування

Хто насправді керує Respublika Park і чи зберіг контроль Фірташ: опубліковано резонансне розслідування

Олігарх Дмитро Фірташ, який знаходиться під санкціями, може досі контролювати столичний "ТРЦ Республіка" (Respublika Park). Цей ТРЦ збудовано за гроші збанкрутілого банку "Надра". При тому управлянням центру займаються компанії, що пов'язані зі скандальним бізнесменом.

Як йдеться в матеріалах розслідування "СтопКору", сотні мільйонів гривень від оренди торгових площ ТРЦ "Республіка" у розпал війни через кіпрські офшорні компанії імовірно "перетікають до кишень проросійських тіньових власників". За висновками АМКУ, люди Фірташа вступили в змову з структурою агробізнесмена Василя Астіона під час торгів, що призвело до недоотримання державою щонайменше півтора мільярдів гривень.

Фірма, підписантом якої був Астіон, отримала права на управління столичним ТРЦ "Республіка" – у збиток державі та, ймовірно, в інтересах Фірташа. Зокрема, за даними журналістів, керівною компанією величезного столичного торгово-розважального центру виступило АТ "Ділідженс", бенефіціарним власником якого є бізнес-партнер Астіона Віталій Хомутиннік через офшорні компанії. Забудовником ТРЦ на початку 2010-х виступила компанія Дмитра Фірташа "Мегаполісжитлобуд", а фінансування надав контрольований ним банк "Надра".

Вже у 2019 році об'єкт через імовірно фіктивний аукціон придбала структура "Солтекс Капітал", яку представляв Астіон. При цьому торгово-розважальний центр дістався їм у рази дешевше за ринкову ціну. За лот заплатили лише 777,1 млн грн при первісній ціні у близько 2,6 млрд.

У 2020 році Нацполіція повідомила про розслідування ймовірної змови між посадовими особами Національного банку, ПАТ "КБ "Надра", АБ "Кліринговий Дім", ТОВ "ДВ "Інвест Нерухомість", ТОВ "Мегаполісжитлобуд" та ТОВ "Солтекс Капітал" на аукціоні. Отже, виходить, що завдяки цій "схемі" з продажу ТРЦ держава втратила близько 1,5 млрд гривень, а сам прибутковий об’єкт фактично залишився під контролем проросійських власників, резюмують розслідувачі.

Зауважимо, Дмитро Фірташ, на якого були накладені персональні санкції РНБО, у березні програв черговий суд щодо екстрадиції до США, де на нього очікує кримінальне провадження за підозрою у корупції. Фірташ наразі перебуває в Австрії під підпискою про невиїзд та заставою €125 млн. Минулого року він отримав посаду постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях у Відні. На думку ЗМІ, це свідчить про тісні зв'язки Фірташа з владою та спецслужбами рф, які забезпечили одіозному олігарху дипломатичний імунітет.

Як писав OBOZ.UA,  Дмитро Фірташ отримавповідомлення про підозру. Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки 15 травня вручають підозри самому Фірташу та 8 топменеджерам його газових компаній.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом