Китай збільшує військовий бюджет до рекордного показника
Китай збільшує військовий бюджет до рекордного показника

Китай збільшує військовий бюджет до рекордного показника

Китай вирішив збільшити військовий бюджет у 2024 році на 7,2%, до 1,67 трлн юаней (231 млрд дол). Про це повідомляє Reuters з посиланням на проект бюджету, підготовлений перед відкриттям Всекитайських зборів народних представників (ВЗНП).

Також Китай офіційно прийняв жорстке формулювання щодо Тайваню. "Ми повинні дотримуватися спільної стратегії партії щодо вирішення тайванського питання в нову епоху, дотримуватися принципу "одного Китаю", рішуче виступати проти незалежності Тайваню та іноземного втручання", – заявив прем'єр Держради КНР Лі Цян на сесії ВЗНП.

Сума оборонного бюджету не стала несподіванкою, адже Китай збільшує витрати на оборону протягом останніх років. У 2017-му вони вперше перевищили 1 трлн юанів (близько 138 млрд дол за поточним курсом). Військові витрати зростали навіть під час пандемії, а в минулому році військовий бюджет КНР зріс до 1,55 трлн юанів.

Навіть попре таке зростання Китай витрачає на оборону значно менше США. Нагадаємо, в грудні американський президент Джо Байден підписав військовий бюджет на 2024 рік у розмірі 886,3 млрд дол.

Китайсько-українські відносини

Взаємини Китаю і України останнім часом відбуваються доволі складно: у тому числі, через розбіжності поглядів на російсько-українську війну.

Як нещодавно стало відомо, з моменту свого прибуття до Пекіну минулого літа посол України Павло Рябікін домігся лише кількох зустрічей. При цьому він направив запити майже в 40 різних міністерств і муніципалітетів КНР.

Зі свого боку Китай робить формальні кроки до співпраці. Зокрема, він направив високопоставленого дипломата до України для пошуку шляхів політичного врегулювання війни.

Теги по теме
Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом