19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як подаватимуть інформацію до ТЦК: нардеп розкрив деталі щодо нового законопроєкту
Як подаватимуть інформацію до ТЦК: нардеп розкрив деталі щодо нового законопроєкту

Як подаватимуть інформацію до ТЦК: нардеп розкрив деталі щодо нового законопроєкту

Нагадаємо, що 7 лютого Верховна Рада підтримала оновлену версію законопроєкту № 10449 щодо посилення призову. На документ ще чекають правки, друге читання та підпис Зеленського.

Розглядають три способи

Комітет вважає, що громадяни повинні мати право подавати свої дані у територіальні центри комплектування у різні способи.

За словами заступника голови Комітету Єгора Чернєва, розглядаються три варіанти подачі інформації у ТЦК. Серед них:

  • особисто прийти й оновити дані;
  • зробити це у ЦНАПі;
  • зареєструвати електронний кабінет і зробити це онлайн, не відвідуючи ТЦК.

Водночас посадовець наголосив на дотриманні військового обов'язку усіх військовозобов'язаних громадян.

Оновити дані упродовж 60 днів із моменту набуття чинності законом буде обов’язком громадян, а не правом. Усі військовозобов’язані мають стати на облік і виконувати свій військовий обов’язок,
– зауважив Чернєв.

Водночас він повідомив, що нині щодо "ухилянтів" обговорюються три варіанти обмежень: тимчасова заборона на виїзд за кордон, тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами й блокування рахунків у банках.

Крім того, комітет не підтримав ідею блокування рахунків, бо не вважає її реальною дієвою нормою.

Новий законопроєкт про мобілізацію: що кажуть інші посадовці

  • Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що законопроєкт про мобілізацію не можна назвати неконституційним. Водночас він відзначив, що всі обмеження для громадян навіть під час воєнного стану повинні бути обґрунтованими.
  • Народна депутатка Соломія Бобровська заявила, що наразі варто не боятися та почати серйозну розмову з суспільством щодо мобілізації. Політикиня підкреслила, що зараз вже не 2022 рік, "коли емоції взяли верх".
  • Водночас вона підтримує запропоновані зміни до законопроєкту, що передбачають демобілізацію військовослужбовців, які вже пройшли тривалу службу на передовій. За її словами, наразі єдиний спосіб повернутися – це бути пораненим або вбитим.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що сам факт існування нового закону, звісно, на часі. Адже чинне законодавство про мобілізаціюбуло створено в мирні часи, тоді, "коли Україна не мала викликів, які сьогодні постають перед суспільством під час повномасштабного російського вторгнення".
Теги по теме
Новости Украины Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом