У збої Facebook винні хусити? Які можуть бути наслідки перерізання кабелів у Червоному морі
У збої Facebook винні хусити? Які можуть бути наслідки перерізання кабелів у Червоному морі

У збої Facebook винні хусити? Які можуть бути наслідки перерізання кабелів у Червоному морі

Сьогодні, 5 березня 2024 року, у Червоному морі було пошкоджено підводні кабелі, які забезпечували роботу телекомунікаційних мереж. Це змусило провайдерів по всьому світу переспрямовувати до чверті трафіку між Азією, Європою та Близьким Сходом, включно з інтернет-трафіком.

Через пошкоджені кабелі також було порушено роботу найбільших соціальних мереж – Facebook, Instagram, X (колишній Twitter), а також інших платформ, як, наприклад, Google, Youtube, WhatsApp, Discord, Zoom тощо.

Факти ICTV зібрали всю наявну інформацію на даний момент про аварію міжконтинентальних кабелів у Червоному морі.

Зараз дивляться

Що відомо про пошкодження підводних кабелів у Червоному морі

Про початок збоїв стало відомо зі скарг користувачів соцмереж по всьому світу на те, що їх почало “викидати” з їхніх акаунтів без можливості зайти назад, а в окремих соцмережах не оновлювалися новинні стрічки.

Пізніше стало відомо, що було пошкоджено підводні кабелі в Червоному морі.

Міжконтинентальні підводні кабелі є засобом, завдяки якому здійснюється передача інтернет-трафіку. Багато з цих кабелів останніми роками фінансуються інтернет-гігантами, такими як Google, Microsoft, Amazon і Facebook, материнською компанією Meta.

CNN зазначає, що пошкодження цих підводних мереж може призвести до масового відключення інтернету, як це сталося після землетрусу на Тайвані в 2006 році.

Про аварію в Червоному морі повідомила телекомунікаційна компанія HGC Global Communications, яка заявила, що підводні кабелі були “перерізані”, що призвело до “значних” збоїв у роботі мереж зв’язку на Близькому Сході.

Зазначені кабелі належать чотирьом великим телекомунікаційним мережам.

За даними HGC, постраждало близько 25% трафіку між Азією і Європою, а також Близьким Сходом.

У компанії зазначають, що трафік було перенаправлено, щоб звести до мінімуму перебої в роботі клієнтів. Також надається допомога постраждалим підприємствам.

Зі свого боку південноафриканська компанія Seacom, якій належить одна з порушених кабельних систем, повідомила CNN, що ремонтні роботи не розпочнуться ще щонайменше місяць, зокрема через тривалий час, необхідний для отримання дозволів на роботу в цьому районі.

Серед інших постраждалих мереж – Asia-Africa-Europe 1, кабельна система довжиною 25 тис. км, що з’єднує Південно-Східну Азію з Європою через Єгипет.

Tata Communications, індійська телекомунікаційна компанія, що управляє кабелем TGN, підтвердила Associated Press, що її кабель було пошкоджено поблизу Ємену, і деякі послуги було відключено або переспрямовано (компанія не відповіла на запит Forbes про коментар).

Також CNN пише, що було пошкоджено мережу Europe India Gateway (EIG). EIG з’єднує Європу, Близький Схід та Індію. Кабель EIG був побудований консорціумом інвесторів, включно з американськими телекомунікаційними гігантами AT&T і Verizon, але станом на понеділок жодна з компаній не підтвердила, чи постраждали їхні послуги.

Більшість великих телекомунікаційних компаній покладаються на численні підводні кабельні системи, що дає їм змогу перенаправляти трафік у разі збоїв, забезпечуючи безперебійне обслуговування.

Згідно з дослідженням, опублікованим Міністерством внутрішньої безпеки США 2017 року, 97 % усіх міжконтинентальних електронних комунікацій здійснюються за допомогою підводних волоконно-оптичних кабелів, прокладених під Світовим океаном.

У тому ж дослідженні наводиться наочний приклад того, наскільки життєво важливі ці кабелі на Близькому Сході. Після того як у 2013 році три водолази спробували навмисно перерізати підводний кабель поблизу Олександрії, швидкість інтернету в Єгипті впала приблизно на 60 %.

Як довго триватимуть проблеми з соцмережами та Інтернетом

Згідно з даними порталу Downdetector, який відстежує проблеми зі зв’язком у різних інтернет-компаній, пік збоїв систем тривав у період з 17:06 до майже 19:00 5 березня. Утім, проблеми в окремих компаній, як, наприклад, Microsoft чи OpenAI, тривають і досі.

Так, Енді Стоун, представник Meta – материнської компанії соцмереж Facebook та Instagram – підтвердив проблеми із зазначеними порталами. За його словами, вже проводяться роботи над усуненням проблем. При цьому про причини проблем у Meta не повідомили.

Як заявив у коментарі Фактам ICTV експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун, користувачам Інтернету з України не варто хвилюватися про довготривалі проблеми у зв’язку з перерізанням кабелів, оскільки в глобальній мережі Інтернет немає єдиного центру, від якого залежить зв’язок із мережею. Водночас у постраждалі регіони планети від перерізання кабелів будуть перенаправлені потоки інтернет-трафіку, що мінімально позначиться, приміром, на українських користувачах.

Як приклад, Корсун навів аналогію з павуком на 100 лапах, який розподілить навантаження свого тіла, якщо його позбавити кількох лап.

– Цих кабелів багато і вони балансуються. Наприклад, в одному місці перерізали (кабель, – Ред.), воно на інше місце перерозподіляється. Один перерізаний кабель в одному місці – Червоному морі – насамперед, мав би позначитися на Африці, Азії. Це величезна система, як павук зі ста лапами. Одну (лапу, – Ред.) перебили, дві перебили, три. Це неприємно, шкідливо і боляче, але не критично, – каже він.

При цьому сам ремонт кабелів може тривати кілька місяців. Так, головний спеціаліст із цифрових технологій компанії Seacom Пренеш Падаячі заявив, що отримання дозволів від морського відомства Ємену на ремонт кабелів може зайняти до восьми тижнів.

– Клієнтський трафік буде перенаправлено доти, доки ми не зможемо відремонтувати пошкоджений кабель, – сказав він.

Хто може бути причетний

Наразі однозначно невідомо, що саме спричинило переривання зв’язку в роботі підводних міжконтинентальних кабелів.

При цьому повідомлення про можливе пошкодження кабелів у Червоному морі почали циркулювати минулого тижня. Принаймні ізраїльське медіа Globes поклало відповідальність за пошкодження на хуситів, які атакують вантажні судна в цій акваторії, намагаючись підтримати ХАМАС у тривалій війні в секторі Гази.

Зі свого боку хусити рішуче заперечують ці звинувачення. У пресрелізі, опублікованому минулого вівторка, уряд, контрольований хуситами, заявив, що “прагне захистити всі підводні кабелі телекомунікацій і відповідні служби від будь-яких можливих ризиків”, а також пообіцяв надати приміщення для “ремонту та обслуговування” кабелів.

Як зазначає CNN, руйнування кабелів у Червоному морі сталося через кілька тижнів після того, як офіційний уряд Ємену попередив про можливість того, що повстанці Хуті можуть націлитися на кабелі. Підтримувані Іраном бойовики вже порушили глобальні ланцюжки поставок, атакуючи комерційні судна на найважливішому водному шляху.

При цьому інші спостерігачі зазначають, що кабелі могли бути пошкоджені внаслідок нещодавнього затоплення британського вантажного судна Rubymar, яке було атаковано силами хуситів 18 лютого. Судно кілька днів дрейфувало в Червоному морі, волочачи свій якір морським дном, де потенційно могло обірвати один або кілька кабелів, вважають оглядачі.

Фото: Getty Images

Представник SEACOM повідомив Wall Street Journal, що “цілком імовірно”, що їхній кабель було пошкоджено судном Rubymar, яке відтоді затонуло, але компанія поки що не підтвердила це.

Міжнародний комітет із захисту кабелів, неурядова організація, що базується у Великій Британії, заявила, що щороку відбувається в середньому 150 інцидентів, унаслідок яких ушкоджуються підводні кабелі, і більшість із них спричинені такими видами діяльності, як комерційний вилов риби та постановка суден на якір.

Хто такі хусити

Хусити (або хуті) – це воєнізоване угруповання з Ємену, яке розташоване в західній частині країни.

Угруповання було було створено в 1990-х роках і протистояло релігійному впливу Саудівської Аравії, який чинився на Ємен. Також вони виступали проти тодішнього президента Ємену Алі Абдулли Салеха.

Збройне протистояння хуситів з урядовими військами Ємену почалося в червні 2004 року, коли Хусейн аль-Хусі, який, проголосивши себе імамом, звинуватив керівництво Ємену в дискримінації зейдитського населення. Його було вбито у вересні 2004 року.

Однак уже 2009 року, за підтримки сил Саудівської Аравії, заколот було придушено. У 2010 році між хуситами та урядом Ємену було підписано угоду про припинення вогню.

Нині хусити, які, зокрема, фінансуються Іраном, підтримують бойовиків ХАМАС у їхній спробі атакувати Ізраїль. Після входу Сил оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) до сектору Гази, що на півдні Ізраїлю, щоб придушити бойовиків ХАМАС, хусити почали атакувати торгові кораблі в Червоному морі.

Детальніше про те, хто такі єменські хусити і чому коаліція з США, Великої Британії та інших країн розпочала завдавати ударів по їх угрупованнях – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Які можуть бути наслідки

Американські медіа вказують, що масштабний збій стався в так званий Супервівторок, день, коли в більшості штатів США відбувається голосування в рамках праймеріз, тобто внутрішньопартійних виборах, де партії визначаються зі своїми кандидатами в президенти США.

Наразі достеменно невідомо, як саме збої в роботі соцмереж або ж переривання зв’язку через підводні кабелі могли вплинути на виборчий процес у Сполучених Штатах.

Крім того, перебої в роботі сталися якраз перед тим, як у четвер великі технологічні компанії повинні будуть виконати вимоги нового закону Європейського союзу про цифрові ринки.

Так, щоб відповідати цьому закону, Meta вносить зміни, наприклад, дає змогу користувачам розділяти свої акаунти у Facebook та Instagram, щоб особиста інформація не могла бути об’єднана для цільової реклами в Інтернеті. Наразі також залишається незрозумілим, чи пов’язане вимкнення з будь-якими приготуваннями Meta до DMA.

Водночас експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун у коментарі Фактам ICTV заявив, що серйозних наслідків очікувати не варто. За його словами, навіть якщо буде перерізано всі підводні кабелі в Червоному морі, то інтернет-трафік буде перерозподілено через інші мережі кабелів.

За його словами, у такій ситуації трафік буде перерозподілятися через інші сервери, що підвищить їхній знос і скоротить час до наступної заміни цих серверів.

– Вони (сервери, – Ред.) служитимуть не три роки, а два. Їх потрібно буде ремонтувати, міняти і так далі. Відповідно, збільшуватиметься пінг (час затримки під час передачі пакетів у мережі Інтернет, – Ред.). Тобто (зміниться, – Ред.) швидкість для деяких користувачів, – пояснює він.

Експерт вказує, що в разі серйозної проблеми з безпекою в Червоному морі, то кабелі можуть перекласти в обхід цього регіону. Це, за його словами, вимагатиме додаткових коштів, але “якщо це буде вигідно”, то це буде реалізовано, що займе “певний час”, каже Корсун.

Теги по теме
Соцсети Microsoft Google Facebook Instagram Интернет
Источник материала
Поделиться сюжетом