Україна може остаточно "поставити хрест" на Російській православній церкві
Україна може остаточно "поставити хрест" на Російській православній церкві

Україна може остаточно "поставити хрест" на Російській православній церкві

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити закон, який має покласти край діяльності російської церкви в Україні.

Про це повідомив народний депутат України Володимир В’ятрович у Facebook. За його словами, йдеться про законопроект 8371.

"Щойно комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради одноголосно рекомендував парламенту підтримати в другому читанні і в цілому законопроєкт 8371, який має покласти край діяльності російської церкви в Україні", - повідомив він.

За словами В’ятровича, текст законопроекту став "значно сильнішим" порівняно з підтриманим в першому читанні урядовим варіантом. "Російська православна церква має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборон", - написав нардепу. 

Він пояснив, що в разі голосування "за" закон, Російська православна церква і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до української помісної православної церкви буде значно спрощено. 

В’ятрович висловив сподівання, що у колег в парламенті буде політична воля якнайскоріше ухвалити цей закон.

Для ухвалення рішення необхідно, щоб мінімум 226 народних депутатів проголосували за закон. Рішення комітету для парламенту є рекомендаційним і воно відкриває можливість для розгляду законопроекту в другому читанні з поправками в сесійній залі.

РНБО внесла законопроект проти релігійних організацій Росії

1 грудня 2022 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки і оборони доручила уряду внести до парламенту законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. Йдеться про Українську православну церкву Московського патріархату, яка тепер називає себе просто УПЦ. На засіданні РНБО йшлося про численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором.  

19 жовтня 2023 року Верховна Рада України проголосувала за те, щоб на території України було заборонено діяльність релігійних організацій, які пов'язані з РФ, зокрема, мова йде про УПЦ МП. Законопроект тоді підтримали 267 нардепів.

Теги по теме
Новости Украины Верховная Рада РПЦ
Источник материала
Поделиться сюжетом