20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Азербайджан демонтував колишню будівлю парламенту вірмен Карабаху
Азербайджан демонтував колишню будівлю парламенту вірмен Карабаху

Азербайджан демонтував колишню будівлю парламенту вірмен Карабаху

Азербайджан демонтував колишню будівлю парламенту вірмен Карабаху

Демонтаж транслювали по телебаченню.

У вівторок азербайджанське державне телебачення показало кадри, на яких видно, як механічні екскаватори руйнують будівлю, де колись розташовувався сепаратистський етнічний вірменський парламент Карабаху, повідомляє Reuters.

Демонтаж у прямому ефірі демонстративно підкреслив відновлення контролю Азербайджану після того, як його війська відвоювали Карабах минулого року і понад 100 тисяч етнічних вірмен змушені були втекли звідти.

Раніше регіон був де-факто незалежним від Баку з часів війни, що тривала після розпаду Радянського Союзу наприкінці 1980-х і на початку 1990-х років.

Азербайджанські державні ЗМІ заявили, що будівля парламенту, а також сусідня будівля вірменської асоціації ветеранів війни були знесені, оскільки вони були побудовані «незаконно».

Вірменія звинуватила Азербайджан в етнічних чистках. Баку ці звинувачення заперечує, наполягаючи на тому, що вірмени анклаву можуть залишатися на цій території.

Карабахські вірмени, у свою чергу, стверджують, що вони масово виїхали, оскільки не почуваються у Азербайджані в безпеці.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв у листопаді провів військовий парад на центральній площі столиці біля будівлі парламенту. Мережу облетіло відео, на якому він топчеться по прапору карабахських вірменських сепаратистів.

Вірмени також звинуватили Азербайджан у знищенні їхньої культурної спадщини на територіях під контролем Баку. Азербайджан так само це заперечує.

Глава Національних зборів Вірменії Ален Симонян заявив, що його державі, у якої погіршились відносини з Росією, слід замислитися над можливістю стати кандидатом на членство в Європейському союзі.

У Єревані побоюються нового збройного конфлікту з Баку. У нинішніх умовах нова війна стала б катастрофою для Вірменії. Але чи розкриється російська «парасолька безпеки» над цією південнокавказькою країною? Про те, «Як і чому Вірменія йде від Путіна» читайте у статті Володимира Кравченка на ZN.UA.

Источник материала
Поделиться сюжетом