19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зеленську та Навальну хотіли посадити поруч на промові Байдена до Конгресу США: обидві відмовилися
Зеленську та Навальну хотіли посадити поруч на промові Байдена до Конгресу США: обидві відмовилися

Зеленську та Навальну хотіли посадити поруч на промові Байдена до Конгресу США: обидві відмовилися

Попри спробу розсадити поруч першу леді України Олену Зеленську та дружину російського опозиціонера Юлію Навальну під час виступу президента США Джо Байдена на спільному засіданні Конгресу, цього не відбудеться.

Видання Washington Post пише, що Зеленська відхилила пропозицію, коли ж в Офісі президента назвали інші причини такого рішення.

Розсадити поруч противників Путіна

Як пише видання з посиланням на чиновників, обізнаних із планом, передбачалося посадити першу леді США Джилл Байден поруч із Зеленською та Навальною, вдовою лідера російської опозиції Олексія Навального, який помер минулого місяця в арктичній в’язниці.

Зараз дивляться

– Образ обох жінок, кожна з яких є символом опору президенту Росії Володимиру Путіну, став би потужним тлом для виступу президента Байдена на спільному засіданні Конгресу, – зазначає WP.

Але, за інформацією газети, “потенційна присутність Навальної викликала дискомфорт в українців”. Однією з причин видання вказує ставлення покійного Олексія Навального до Кримського півострова, який був окупований і анексований Росією 2014 року.

Офіційний представник Білого дому сказав, що рішення Зеленської, імовірно, пов’язане з “конфліктами в розкладі”, і переадресував подальші запитання до офісу Зеленської, додавши, що розсадження – це деталь, яку остаточно вирішують наприкінці процесу.

У середу в Офісі президента України повідомили, що посольство у Вашингтоні дійсно отримало запрошення для першої леді бути присутньою на виступі.

– Однак у зв’язку із запланованими заходами, включно із запланованим візитом до Києва з дітьми з дитячого будинку, перша леді, на жаль, не зможе взяти участь у заході, – йдеться в повідомленні.

При цьому Юлія Навальна також відмовилася бути присутньою на виступі Байдена, за словами її прессекретарки, яка послалася на втому.

– Юлію дійсно запрошували, і вона думала про те, щоб піти, але я думаю, що всі забувають про обставини, на тлі яких розгорталися події. Чоловік Юлії помер два тижні тому. Весь цей час вона була в роз’їздах. Сьогодні перший день, коли вона взагалі була вдома. Як і будь-якій людині, їй потрібен час, щоб прийти до тями, – сказала прессекретарка Навальної Кіра Ярмиш.

При цьому WP з посиланням на одного з американських чиновників пише, Білий дім, імовірно, не повідомив Київ про те, що Навальна вирішила відмовитися від участі в заході.

Подібні церемонії в Конгресі США не щось особливе. Щороку перша леді запрошує низку осіб приєднатися до неї під час промови президента США про стан справ у країні, а глава Білого дому часто згадує запрошених осіб у своїй промові, коли висвітлює або просуває певну політику.

На зверненні Байдена до Конгресу обговорюватимуть Україну

Як зазначає WP, ще одна проблема для Києва, який прагне отримати додаткову безпекову допомогу США, полягає в тому, що його вважають надто тісно пов’язаним із Байденом. Джо Байден був одним із головних прихильників України, але в Офісі президента України намагалися уникнути подальшої політизації військових дій.

Наразі Україна відчайдушно лобіює республіканців у Палаті представників, щоб ті дозволили провести голосування на прохання Байдена про виділення $60 млрд на допомогу – пакет, проти якого виступає ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп. Україна відчуває брак боєприпасів для артилерії в боротьбі з російськими військами.

Закликаючи законодавців підтримати захід фінансування, Україна не хоче образити республіканців, які можуть контролювати Білий дім наступного року залежно від результату листопадових виборів, пише WP.

У своєму виступі в четвер Байден, як очікується, закличе республіканців Палати представників прийняти фінансування України “якомога швидше”, сказав представник Білого дому.

Теги по теме
США Джо Байден Офис Президента Алексей Навальный
Источник материала
Поделиться сюжетом