12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Якісне навчання, добрі вчителі та інше: міфи про освіту в СРСР, в які треба припинити вірити
Якісне навчання, добрі вчителі та інше: міфи про освіту в СРСР, в які треба припинити вірити

Якісне навчання, добрі вчителі та інше: міфи про освіту в СРСР, в які треба припинити вірити

Багато хто досі впевнений, що школа в СРСР була найкращою у світі

У СРСР ставилися до дітей суворо, методи покарання тих часів сьогодні викликають обурення. Крім того, розмови про те, що радянська освіта була якіснішою за сьогоднішню, не мають під собою підстав.

"Телеграф" розповідає про головні міфи про освіту в СРСР. Насправді, зараз набагато більше можливостей для навчання дітей.

Радянська школа була найкращою у світі

Після революції 1917 року збереглися підходи і методики, якими велося навчання раніше, тому воно було досить якісним. Проте з 1930-х років систему освіти було реформовано. Зі шкіл та вишів повністю прибрали предмети, які стимулювали учнів мислити самостійно: антична філософія, справжня всесвітня історія, логіка, політичні та юридичні науки.

Зарплата у радянських вчителів була високою

Порівняння зарплати викладачів із середнім рівнем доходів у СРСР демонструє, що протягом більшої частини радянського періоду вона була в середньому на 15% нижчою. При цьому доходи шкільних вчителів та доцентів вишів, разюче відрізнялися — зарплата вчителів була значно нижчою. Найгіршою була ситуація вчителів, які працювали в сільських школах — їхня зарплата повністю залежала від доходів колгоспів і радгоспів.

Освіта в СРСР була безкоштовною

У період із 1940 по 1956 рік навчання у старших класах коштувало 200 рублів на рік. Тому в той період було дуже мало випускників-десятикласників. Варто згадати й нескінченні побори на потреби школи, які були дуже поширені у 80-ті роки.

Радянська школа була гуманніша

Черговий міф — наприклад, тоді було нормально затримати дитину після уроків на дві години та змусити робити роботу над помилками. Крім того, деякі вчителі могли вдарити школяра указкою по спині, і це вважалося цілком нормальним. Також педагоги нерідко принижували учнів на очах усього класу.

Випускники радянських шкіл були розумнішими

У програмі середньої школи абсолютно не враховувалися здібності та схильності дітей. Найчастіше для обдарованих учнів планка була надто низькою, а для слабших — навпаки. Вся система освіти в СРСР була спрямована на те, щоб виховати слухняних виконавців і не більше.

Раніше "Телеграф" розповідав про дивні дитячі ласощі в СРСР. Сьогоднішні діти на це навіть не подивляться (і правильно зроблять). Вибір солодощів і десертів у Союзі був дуже мізерним, а батьки не завжди мали гроші на ці "надмірності".

Теги по теме
Образование История
Источник материала
Поделиться сюжетом