На догоду традиціям: понад 230 млн жінок зазнали каліцтва під час операцій на статевих органах
На догоду традиціям: понад 230 млн жінок зазнали каліцтва під час операцій на статевих органах

На догоду традиціям: понад 230 млн жінок зазнали каліцтва під час операцій на статевих органах

Кількість жертв операцій на жіночих статевих органах, що калічать, в усьому світі перевищила 230 млн. Це на 15% більше, ніж у 2016 році, незважаючи на прогрес у боротьбі з цією практикою. Про це йдеться в новій доповіді ЮНІСЕФ, приуроченій до Міжнародного жіночого дня.

– Це справді погані новини. Це величезна цифра, більша, ніж будь-коли раніше, – сказала провідна авторка доповіді Клаудія Коппа.

Що таке КОЖСО

Операції на жіночих статевих органах, відомі як КОЖСО, можуть включати часткове або повне видалення клітора, а також малих статевих губ без медичної необхідності і зашивання отвору піхви для його звуження.

Зараз дивляться

За словами експертів, КОЖСО може спричинити смертельну кровотечу або інфекцію і мати довгострокові наслідки, такі як проблеми з фертильністю, ускладнення під час пологів, мертвонародження та болісні статеві зносини.

Статистика

За даними опитування, проведеного в 31 країні, де ця практика поширена, в Африці проживає найбільша кількість жертв КОЖСО – понад 144 млн, що випереджає Азію (80 млн) і Близький Схід (6 млн).

Загальне зростання багато в чому зумовлене зростанням населення в деяких країнах, але у звіті відзначено прогрес у зниженні поширеності цього захворювання в інших місцях.

У Сьєрра-Леоне відсоток дівчаток віком від 15 до 19 років, які зазнали каліцтва на статевих органах, знизився за 30 років з 95 до 61%. В Ефіопії, Буркіна-Фасо і Кенії також зафіксовано сильне зниження.

Але в Сомалі 99% жінок віком від 15 до 49 років зазнали каліцтва на статевих органах, а також 95% у Гвінеї, 90% у Джібуті та 89% у Малі.

– Ми також спостерігаємо тривожну тенденцію: дедалі більше дівчаток піддаються цій практиці в молодшому віці, багато з них до того, як їм виповниться п’ять років, – заявила у своїй заяві глава ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

Обряд посвячення

За словами Коппа, у деяких суспільствах КОЖСО вважається необхідним обрядом посвячення, в інших контекстах це спосіб зберегти, наприклад, цнотливість дівчаток і контролювати їхню сексуальність.

Дівчата, які не піддавалися КОЖСО, можуть зіткнутися з наслідками, наприклад, з відмовою брати їх у дружини.

Закон щодо заборони

Дитяче агентство ООН ЮНІСЕФ продовжує наполягати на ухваленні законів, що забороняють КОЖСО, в той час як у деяких країнах жінки і дівчатка не хочуть відмовлятися від цієї варварської багатовікової практики.

Теги по теме
ООН Статистика
Источник материала
Поделиться сюжетом