19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Австрія оголосила про висилку двох російських дипломатів: у РФ відреагували
Австрія оголосила про висилку двох російських дипломатів: у РФ відреагували

Австрія оголосила про висилку двох російських дипломатів: у РФ відреагували

Австрія оголосила двох російських дипломатів небажаними особами, вони мають покинути країну до 19 березня. Прессекретар міністра закордонних справ Александр Шалленберг (ÖVP) повідомив напередодні, що ці двоє "вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом".

Таке формулювання зазвичай використовується, коли йдеться про діяльність секретних служб. Те, що серед співробітників російського посольства у Відні є шпигуни, не є секретом.

У минулому Австрія досить неохоче висилала російських дипломатів. Однією з причин цього був вплив на австрійське представництво в Москві, яке має набагато бідніший штат співробітників.

Кількість російських дипломатів, висланих Австрією з 2020 року, досягла 11 осіб. Деякі попередні висилки, як пише Reuters із посиланням на чиновників, були пов'язані з підозрами у шпигунстві, однак і в цих випадках деталі невідомі.

У посольстві Росії в Австрії заявили, що "обурені" рішенням МЗС Австрії і назвали його "політично мотивованим". Відповідальність за подальше погіршення двосторонніх відносин у посольстві РФ поклали "виключно" на Відень, додавши, що Москва "відреагує рішуче".

Російські шпигуни в Європі - деталі

Кремль скористався масовою втечею з Росії опозиційно налаштованих громадян, щоб під цим прикриттям заслати професійних шпигунів, диверсантів і найманих убивць до країн Європи. Про це пише The Wall Street Journal, аналізуючи обставини вбивства в Іспанії російського льотчика-перебіжчика Максима Кузьмінова.

Видання зазначає, що Кузьмінов, застрелений у містечку Вільяхойос 13 лютого цього року, є лише одним із багатьох вбитих або раптово померлих росіян, які так чи інакше насолили російському диктатору Володимиру Путіну.

Теги по теме
Австрия
Источник материала
Поделиться сюжетом