Ізраїль представив пісню на Євробачення після подолання розбіжностей з організатором
Ізраїль представив пісню на Євробачення після подолання розбіжностей з організатором

Ізраїль представив пісню на Євробачення після подолання розбіжностей з організатором

Історія з можливою дискваліфікацією ізраїльської учасниці майбутнього Євробачення завершилася в сприятливому для учасника ключі. Після довгих суперечок пісню, зміст якої організатором було названо таким, що суперечить правилам конкурсу, вирішили замінити. Тепер, як повідомляє джерело Meta.ua, претензій не залишилося, і Еден Голан виступатиме на конкурсі. Як повідомляється, мотив пісні залишився практично незмінним, а от текст був написаний фактично наново.

Чому в організаторів виникли претензії

Перша представлена ​​ізраїльтянами композиція називалася October Rain, тобто. «Жовтневий дощ». Як неважко здогадатися, у тексті вгадувалися асоціації з трагічними подіями минулої осені.

Щоправда, автори стверджували, що прямий зв’язок із нападом ХАМАС у словах пісні немає. Проте організатори вважали, що натяки є досить прозорими та всім буде все зрозуміло. Отже, композиція не відповідає правилам конкурсу, які категорично виключають будь-яку політизованість.

Строго кажучи, цей пункт раніше неодноразово оминали. Однак цього разу організатори вирішили виявити принциповість. Ізраїльській стороні було заявлено, що текст потребує коригування. Усі натяки на теракти та інші політичні події слід прибрати.

Спочатку ТВ Ізраїлю категорично відмовилося йти назустріч. Лунали дуже гнівні висловлювання та заяви у стилі «нехай дискваліфікують, але міняти нічого не будемо». В країні розгорнулася дискусія. Як водиться, думки розділилися. Хтось закликав до непохитної рішучості та бойкоту Євробачення, інші не хотіли пропускати конкурс через кілька слів у тексті.

І ось нарешті ситуація вирішилася. Написано нову композицію, всі претензії усунуто.

Про що конкурсна пісня

Нова композиція отримала назву «Hurricane» («Ураган»). Її написали автори першої пісні. Власне, основні зміни торкнулися лише тексту. Мелодія залишилася практично тією ж. Текст пісні досить тривіальний — про кохання, розлуку, надію. Втім, перший варіант теж не можна назвати надто політизованим, але судді вирішили інакше.

Композиція звучить досить потужно. У 20-річної Еден Голан не лише яскрава та приваблива зовнішність, а й сильний гарний голос. З музичним супроводом теж усе гаразд. Тому пісня цілком може «вистрілити».

В останніх рейтингах «Ураган» розташовувався на 7-8 місці. Букмекери давали Ізраїлю начебто невеликі шанси — лише 4%. Для порівняння — у Хорватії 15%, а в українського дуету, що йде другим, — 13%.

Однак ще недавно Ізраїль навіть не входив до десятки найкращих. А зараз відстає від п’ятірки лише на один процентний пункт. Отже, шанси поборотися за призи в Еден Голан досить високі.

Історії минулих скандалів

Звинувачення конкурсних композицій у політизованості звучали й раніше. Новини шоубізнесу писали раніше про подібні розбіжності.

  • 1974, Італія. Напевно, найбезглуздіший скандал. Композиція Джильоли Чінкветті була абсолютно далека від політики. У ній співалося про розлучення з коханим. У поєднанні з назвою «Si» («Так») це здалося комусь явним відсиланням до референдуму про розлучення, що проходить в Італії. В результаті Чинкветті посіла друге місце, поступившись лише шведському квартету ABBA. Але тріумфальний виступ Джильоли в Італії не транслювали.
  • 1976, Греція. Тут усе було однозначно. У пісні Маризи Кох згадувалося захоплення Туреччиною частини Кіпру. Однак до заборони композиції це не спричинило. Турецькому телебаченню довелося запроваджувати цензуру самостійно.
  • 2009 рік, Грузія. Конкурс проходив у РФ, наступного року після подій «п’ятиденної війни» у Південній Осетії. Грузинська група в назві композиції обіграла прізвище Путіна «Put In», що передбачувано викликало хвилю суперечок.
  • 2016, Україна. Композиція Джамали була присвячена трагічним подіям 1944 — депортації кримських татар. Попри політичний підтекст наша виконавиця перемогла на конкурсі.
  • 2019, Ісландія. Група Hatari вирішила відверто провокувати організаторів та господарів конкурсу з Ізраїлю. На сцені в Тель-Авіві ісландці розгорнули палестинський прапор. Та й сам контекст композиції теж був дуже суперечливим.

На цьому тлі пісня Еден Голан виглядала абсолютно невинною. Але факти невблаганні: замість «Жовтневого дощу» дивитимемося і слухатимемо «Ураган».

Источник материала
Поделиться сюжетом