19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Міноритарії Kernel пояснили, чим їх не влаштовує делістинг
Міноритарії Kernel пояснили, чим їх не влаштовує делістинг

Міноритарії Kernel пояснили, чим їх не влаштовує делістинг

Повідомлення про делістинг Kernel у травні 2023 року було маніпулятивним, адже компанія не могла в той момент проводити його.

Таку думку висловив засновник Gonzo Invest Павло Бойко в коментарі «Мінфіну»

«На той момент у основного акціонера (Namsen Limited) було 40% акцій, а делістинг не можна провести, якщо немає 90% акцій. Тому вони маніпулювали і погрожували іншим акціонерам, знаючи, що пенсійні фонди не можуть тримати акції, які не торгуються на біржі», — заявив він.

За словами Бойка, Kernel вчиняв й інші дії, які мали підштовхнути міноритаріїв продати акції. Зокрема, частина майна компанії була продана Андрію Веревському значно нижче вартості, а у ЗМІ навмисне поширювалась інформація про плачевний фінансовий стан компанії.

Значна частина акціонерів продала свої акції. Водночас близько 20% акцій залишилися в руках міноритаріїв, які не хотіли їх віддавати за запропоновану ціну. Тому компанія все ще не могла ухвалити остаточне рішення про делістинг. На цьому тлі восени минулого року агрокомпанія провела додаткову емісію акцій.

На початку вересня Kernel повідомила про емісію 216 млн акцій компанії. При тому, що до емісії в обігу їх було лише близько 84 млн. За словами Бойка, емісія була організована так, щоб акції викупила Namsen Limited — інших охочих придбати цінні папери (зокрема, і самого засновника Gonzo Invest) до продажу не допустили.

До того ж емісійні акції було продано за низькою ціною — лише 1,16 злотих за штуку. 

«Згідно з останнім доступним фінансовим звітом, балансова вартість Kernel становила трохи більше $1,8 млрд, або майже 7,5 млрд злотих, а балансова вартість однієї акції — понад 100 злотих! Це означає, що останній випуск компанія здійснила за ціною в 100 разів нижчою за балансову», — обурюється експерт із ринків капіталу Рафал Жешотарскі, який також є міноритарієм Kernel.

«Це означає, що пан Веревський хоче заволодіти компанією за дещицю від її реальної вартості. Після закінчення війни чи заспокоєння ситуації він продасть бізнес стратегічному інвестору або виведе на іншу біржу», — говорить він.

Внаслідок емісії частка Namsen у Kernel сягнула майже 94%, а в міноритаріїв залишилося близько 6%. Це розблокувало шлях до виведення акцій компанії з біржі.

Наразі міноритарії Kernel не готові змиритися ані з делістингом, ані з розмиванням їхніх часток. Вони подали груповий позов до суду в Люксембурзі, де зареєстровано аграрний холдинг. Мета — довести неправомірність емісії та, відповідно, делістингу акцій.

Управління фінансового нагляду Польщі (PFSA) вирішило припинити провадження щодо делістнигу компанії на підставі судового спору.

На думку Павла Бойка, найближчим часом чекати на вирішення цієї ситуації не варто — судова система Люксембургу досить неповоротка, а тому справа може затягнутися на роки.


Для довідки: Kernel до війни був найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії, провідним виробником та постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны