"Грішно": полковник ЗСУ розповів, чи можуть заборонити військовим публікувати відео з позицій у соцмережах
"Грішно": полковник ЗСУ розповів, чи можуть заборонити військовим публікувати відео з позицій у соцмережах

"Грішно": полковник ЗСУ розповів, чи можуть заборонити військовим публікувати відео з позицій у соцмережах

Ворог може використовувати відео для наведення удару

Українські військові часто показують у мережі кадри знищення техніки росіян чи просто знімають ведення бою. Користувачі соціальних мереж часто натикаються на подібні відео та думки навколо того, чи потрібно військовим показувати кадри з передової, розходяться.

Колишній начальник управління стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУ полковник Євген Сасько докладно висловився з цього приводу. Він зазначив, що відео з фронту потрапляють до мережі з обох боків, і російська пропаганда часто намагається залякати українців.

Кожен військовослужбовець, який записує відео з фронту або веде прямий ефір з позицій, є учасником не лише традиційної війни, а й інформаційної проти росіян. Якщо обмежити це право військовим, то Україна в медіапросторі програватиме, оскільки російського контенту буде більше і його все одно дивитимуться.

"Ми живемо у вік інформаційного суспільства, де доступ до інтернету чи смартфону неможливо обмежити. Але ретельно пояснювати особовому складу що потрібно записувати, а що не можна — можливо це єдиний правильний вихід. Але обмежувати я не бачу необхідності, це грішно", — сказав Євген Сасько.

Він також додав, що зараз у Силах оборони України діють спеціальні накази та установчі документи, в яких прописано, що можна викладати, а що ні. Але ще раз наголосив, що обмежувати право воїна висвітлювати події на фронті грішно.

Однак контент, що публікують військові в мережі, не повинен їх дискредитувати чи розкривати місця їхньої дислокації. В іншому випадку росіяни можуть використовувати такі відео як наведення для ударів.

"А ось обмежувати право воїна показувати відео, на яких видно, де він знаходиться і з чим він працює — це потрібно робити. У нас мільйонна армія і в її складі воюють люди різного рівня статку та розвитку. Серед них є ті, хто все розуміє, а є ті, хто не розуміє", — сказав Євген Сасько.

За словами підполковника, у росіян у цьому плані аналогічна ситуація і дуже часто ворог публікує в мережі ролики, які у підсумку вартують життя іншим окупантам. Він наголосив, що українські воїни повинні розуміти наслідки та не підставлятися ворогові.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що легіон "Свобода Росії" продовжує свій рейд у Білгородській області. Під час боїв армія РФ втратила важливий комплекс спостереження, а добровольці порадили путінським солдатам краще ховати техніку.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Видео Соцсети
Источник материала
Поделиться сюжетом