19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Скільки дійсне електронне направлення до лікаря в Україні у 2024 році
Скільки дійсне електронне направлення до лікаря в Україні у 2024 році

Скільки дійсне електронне направлення до лікаря в Україні у 2024 році

Електронне направлення лікаря або е-направлення — це цифровий документ до інших медичних установ, який лікар видає пацієнту для проходження додаткових обстежень, необхідних для подальшого лікування.

Направлення виписує той лікар, який приймає рішення щодо необхідності проведення додаткового обстеження – лабораторного дослідження, консультації тощо. Його можуть виписувати як лікарі-спеціалісти, так і лікарі первинної допомоги.

Скільки дійсне електронне направлення до лікаря в Україні у 2024 році — читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Що таке електронне направлення

Із 1 січня 2021 року заклади охорони здоров’я перейшли на електронний документооборот та почали видавати пацієнтам електронні направлення.

Якщо під час консультації лікар призначає пацієнтові додаткові обстеження, то він має створити відповідне направлення. Пацієнт може самостійно обрати медичний заклад, куди планує звернутися за консультацією, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Головне, щоб медзаклад мав договір з НСЗУ за відповідним напрямом допомоги.

Щоб видати електронне направлення пацієнту, лікарю необхідно внести запис до електронної системи охорони здоров’я та вказати в ньому:

  1. Номер запису в реєстрі медичних записів;
  2. Дату та час внесення запису в реєстр;
  3. Вік та стать пацієнта.

Е-направлення не потрібно до таких фахівців:

  • педіатр;
  • стоматолог;
  • фтизіатр;
  • психіатр;
  • гінеколог;
  • нарколог.

Невідкладна та екстрена допомога надаються людині без електронного направлення. Також воно не потрібне до лікаря, в якого пацієнт перебуває під медичним наглядом із хронічними захворюваннями.

Зверніть увагу! В Україні під час воєнного стану діє два типи направлення. Лікар може виписати як електронне направлення, так і паперове, якщо електронна система охорони здоров’я не працює, відсутній доступ до інтернету чи електропостачання.

Скільки дійсне електронне направлення до лікаря 2024

В Україні електронне направлення діє впродовж одного року від дати його створення. Проте фахівці радять дотримуватися необхідних термінів проходження обстеження чи отримання консультації фахівця. Відкладати візит на потім не варто.

Електронні направлення зберігаються в системі безстроково. Видалити чи внести зміни до них неможливо. Якщо в записі була допущена помилка, то лікар може створити новий запис з виправленнями. Водночас старе необхідно буде відкликати з зазначенням причини.

Якщо термін дії направлення закінчився, то пацієнту необхідно звернутися до лікаря та отримати нове. Медичні послуги за направленням, термін дії якого закінчився, не надаються.

Теги по теме
Медицина
Источник материала
Поделиться сюжетом