"Нитка перлів" навколо наднової: вчені розповіли, як вона з'явилася
"Нитка перлів" навколо наднової: вчені розповіли, як вона з'явилася

"Нитка перлів" навколо наднової: вчені розповіли, як вона з'явилася

"Нитка перлів" навколо наднової: вчені розповіли, як вона з'явилася

В основі може бути механізм, який розбиває сліди літака.

Вчені з'ясували, як наднова, що знаходиться відносно близько до Землі, виявилася прикрашеною «ниткою перлів», яка опоясує її. Ймовірно, за цим стоїть механізм, який розбиває слід від літака у повітрі, повідомляє Space.com.

Наднова 1987А (SN 1987А) - це залишки потужного вибуху, яким закінчилося життя масивної зірки. В результаті в космосі залишилася нейтронна зірка, оточена зоряним матеріалом. Наднова розташовується у Великій магелановій хмарі - галактиці-супутниці Чумацького Шляху, на відстані 160 тисяч світлових років від нас.

Особливо цікаво в 1987А (SN 1987А) те, що вона оточена згустками водневої плазми, що світиться - структурою, яка довгий час залишається загадкою для астрофізики. Для пояснення утворення рідких структур у плазмі часто використовують явище, яке називається нестабільністю Релея-Тейлора. Але саме собою воно не може пояснити існування цих згустків навколо наднової.

Тепер же дослідники з університету Мічігану вважають, що змогли зрозуміти, як була викувана ця «нитка перлів». Вони вважають, що ця структура може бути пов'язана з тим, як створюються інверсійні сліди – білі смуги, які залишають за собою в небі літаки, що пролітають.

У ході дослідження вчені створили симуляцію хмари, що виштовхується зоряним вітром назовні. В результаті вони з'ясували, що верхня і нижня частина цієї хмари виштовхуватимуться швидше, ніж її середня частина. Хмара згорнулася сама собою, і така поведінка викликала так звану нестабільність Кроу. Це, у свою чергу, призвело до того, що хмара розпалася на рівні грудки — перли, які зараз має SN 1987A.

У моделюванні команд навколо наднової з'явилося 32 перлини, що дуже близько до 30 згустків, які оточують її в реальності.

Моделювання команди також передбачило, що нестабільність Кроу могла фактично створити більше ниток водневих перлів навколо SN 1987A, які є більш тьмяними, ніж «намиста».

Тобто наднову може прикрашати набагато більше перлинних ниток, ніж ми можемо роздивится зараз.

Раніше дослідники помітили, що зірка, яка знаходиться у далекій галактиці, знову повернулася до життя після того, як закінчила своє життя масштабним вибухом. Протягом декількох місяців вона випускала енергетичні спалахи, що повторюються, нічого подібного вчені до цього не спостерігали.

Источник материала
Поделиться сюжетом