Банки Дубая почали відмовлятись від роботи з росіянами – щоб не "сваритися" зі США
Банки Дубая почали відмовлятись від роботи з росіянами – щоб не "сваритися" зі США

Банки Дубая почали відмовлятись від роботи з росіянами – щоб не "сваритися" зі США

Дубайські банки почали відмовлятись від співпраці з росіянами. Наприклад, головний державний банк Дубая – Emirates NBD – закрив російський підрозділ та багато російських рахунків. Причиною таких дій є санкційний тиск США.

Про це повідомлять The Wall Street Journal. Зазначається: під удар потрапили, зокрема, фірми азербайджанця Етібара Джамаледдіна огли Еййуба, які займаються торгівлею російською нафтою та її перевезенням.

Загалом до мережі Еййуба входить щонайменше 5-ти фірм. Які, зазначається, у 2023 році експортували приблизно п'яту частину всієї російської нафти щонайменш на 33 млрд доларів.

Крім того, наголошується, Emirates NBD закрив рахунки виробника добрив "Уралкалій". А також підсанкційного бізнесмена Івана Тавріна, який:

  • роками працював у телекомунікаційному та медіасекторах;
  • після початку війни став скуповувати бізнес зарубіжних компаній, що йдуть із Росії.

Водночас, зазначається, припиняють працювати з росіянами й інші банки. Зокрема, дубайське відділення єгипетського держбанку Banque Misr.

Великий удар по РФ

Дії дубайських банків є величезним ударом для Росії. Адже після запровадження західних санкцій за вторгнення в Україну Дубай став одним із головних каналів зв'язку із зовнішнім світом для російського бізнесу та олігархів.

Наприклад, Emirates NBD почав обслуговувати торгівлю російською нафтою. А також відкрив підрозділ роботи з заможними росіянами, які шукають притулку для своїх капіталів.

Водночас, останніми місяцями США почали здійснювати у зв'язку з цим сильний тиск на ОАЕ, в яких знаходиться Дубай. Зокрема:

  • до країни приїжджали представники американського Мінфіну та держдепартаменту;
  • під санкції потрапили кілька місцевих компаній, які торгували російською нафтою з порушенням цінових обмежень.

Турецькі та китайські банки відмовляються працювати з російськими

Раніше ж відмовилися працювати російськими турецькі банки. Зокрема вони розривали кореспондентські відносини майже з усіма тамтешніми кредитними організаціями. Імовірна причина – підписаний 22 грудня 2023 року указ президента США про вторинні санкції.

Також після підписанняцього указу посилювати спрямовані проти Росії обмеження почали і держбанки Китаю. Зокрема, щонаймееш дві установи замовили перевірку свого російського бізнесу.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас банки Вірменії припинять працювати з картами російської платіжної системи "Мир", проти оператора якої США ввели санкції. Очікується, що з 30 березня 2024 року карти перестануть зчитувати банкомати та POS-термінали більшості установ країни.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом