"Це освітянське кріпацтво": Українська академія друкарства виступила проти приєднання до Львівської політехніки
"Це освітянське кріпацтво": Українська академія друкарства виступила проти приєднання до Львівської політехніки

"Це освітянське кріпацтво": Українська академія друкарства виступила проти приєднання до Львівської політехніки

Українська академія друкарства виступає проти обʼєднання з Львівською політехнікою і називає це свавіллям та ліквідацією єдиного в країні галузевого поліграфічного закладу вищої освіти. Зокрема, ректор вишу Богдан Дурняк зауважив, що університет має всі акредитовані освітні програми, а рішення Міністерства освіти та науки про модернізацію вважає "освітянським кріпацтвом 1848 року". 

Про це керівник УАД розповів під час прес-конференції, передає інтернет-видання Zaxid.net. Він звернув увагу, що ЗВО – самостійний заклад, який має всі потужності для якісного навчання і не потребує модернізації, а робити це потрібно з тими вишами, які ледве виживають. Дурняк каже, що в академії немає розуміння в якому форматі працюватиме університет після обʼєднання, куди підуть гроші та де залишаться наукові школи.

"Ми в якому столітті живемо? Це що нас хочуть загнати у 1848 рік? Освітянське кріпацтво! Ми це не дозволимо зробити. Бо ми самодостатній навчальний заклад. Від реорганізації має виграти справа. Оптимізуйте ті заклади, які ледве виживають, студентів не можуть набрати та зарплати не можуть виплатити. Путін на сході оптимізує вищі навчальні заклади, школи, коледжі. А ви хочете на заході оптимізувати таким методом?", – сказав Дурняк.

За його словами УАД не має проблем зі студентами і у 2023 році їх набрали вдвічі більше, ніж у 2022-му. Крім того, в академії також піднявся і рейтинг.

Міносвіти 12 лютого під час засідання спілки ректорів оприлюднило план модернізації ЗВО, де повідомлялося про приєднання УАД до Львівської політехніки у березні 2024 року. За словами очільника друкарської академії, освітнє відомство не пояснило своє рішення, а поставило перед фактом – провести за 7 днів реорганізацію, інакше буде створена постанова Кабінету міністрів. 

"Зараз ми не маємо можливості поспілкуватися і визначити, з ким об'єднуватися, в які терміни й в якому форматі. Заступник міністра Михайло Винницький сказав, що ось вам 7-8 днів, якщо рішення не буде, то буде постанова Кабінету міністрів", – повідомляє  Дурняк.

Він каже, що хоч міністр освіти Оксен Лісовий і повідомляв, що обʼєднання буде проходити з консультаціями, однак у випадку з академією цього не відбулося. Керівник УАД запевняє, що про таку реорганізацію не має інформації ректор Львівської політехніки і очільник Львівської обласної війської адміністрації. 

Раніше OBOZ.UA розповідав, щоМОН зупинило модернізацію вишів на час вступної кампанії-2024. 

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом