Уряд України закриває реєстр Міжнародних спонсорів війни
Уряд України закриває реєстр Міжнародних спонсорів війни

Уряд України закриває реєстр Міжнародних спонсорів війни

Уряд України припинить роботу реєстру Міжнародних спонсорів війни, що був розміщений на порталі Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це повідомили в пресслужбі Кабінету міністрів за результатами розширеного засідання уряду.

Крім традиційних засідань Кабміну, участь цього разу також брали секретар РНБО, голова СБУ, генеральний прокурор, голова НАЗК, а також низка послів країн-партнерів України та представники посольств іноземних країн і ЄС.

Зараз дивляться

Закриття реєстру Міжнародних спонсорів війни

Під час засідання урядовці розглянули питання щодо санкційної політики України та відповідного інформування, зокрема функціонування сторінки Міжнародні спонсори війни на сайті НАЗК.

– Було заслухано інформацію МЗС про численні звернення представників дипломатичного корпусу країн-партнерів з приводу відсутності нормативної бази для існування списку Міжнародних спонсорів війни. Та, відповідно, негативний вплив цього списку на ухвалення важливих рішень для протидії російській агресії, – йдеться у повідомленні.

Крім того, у Міністерстві юстиції повідомили, що поширення подібної інформації від імені держави без врегулювання питань на законодавчому рівні є неприйнятним.

Наступним кроком дані з реєстру будуть передані до Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації державної санкційної політики. Там її опрацюють, зокрема, визначать підстави для застосування санкцій до зазначених в реєстрі суб’єктів та підготовки відповідних пропозицій для розгляду на засіданні Ради нацбезпеки і оборони.

Користувачі, що будуть переходити на сторінку вебсайту, де розташований реєстр Міжнародних спонсорів війни, будуть перенаправлятись на Державний реєстр санкцій на сайті РНБО.

Конфлікти через реєстр

Раніше в публічному полі виникала низка конфліктних ситуацій через функціонування реєстру Міжнародних спонсорів війни.

Так, навесні минулого року НАЗК внесло до списку угорський OTP Bank. В НАЗК тоді стверджували, що зазначена фінустанова OTP Bank визнає “ДНР” та “ЛНР” та надає пільгові умови кредитування російським окупантам.

Це стало однією з причин, чому Угорщина не погоджувалась з рішенням інших країн-членів Євросоюзу, які були спрямовані на користь для України.

Угорщина наполягала, щоб банк прибрали з реєстру Міжнародних спонсорів війни. І вже у вересні 2023 року НАЗК тимчасово призупинило статус спонсора війни для OTP Bank, а згодом виключило цей банк зі списку.

Крім того, у жовтні 2023 року очільник МЗС Австрії піддав критиці список спонсорів війни через наявність в ньому австрійського банку Raiffeisen Bank. Згодом НАЗК призупинило статус спонсора війни і для цієї фінустанови.

Теги по теме
Кабмин НАПК
Источник материала
Поделиться сюжетом