До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду
До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду

До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього прем’єр-міністра України та його другої помічниці, яка перебуває в Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Обом інкриміновані публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Експрем’єру також інкримінована державна зрада (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

"Слідством встановлено, що колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресора, створив Телеграм-канал. Там він розміщував публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України", - ідеться у повідомленні.

Адмініструванням Телеграм-каналу займались дві помічниці експосадовця. Одна з них обіймала посаду начальниці організаційного відділу в одній зі столичних райдержадміністрацій. Її справа вже перебуває на розгляді суду.

Інша помічниця - колишня співробітниця цієї ж РДА, яка виїхала до Росії.

"Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єр-міністра у Телеграм-каналі, а також в інших соцмережах та допомагали організовувати та поширювати антиукраїнські інтерв’ю та коментарі російським ЗМІ", - підкреслили в ОГП.

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єром і його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію діючої влади України на міжнародній арені.

"Вони не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення. Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності фігурантів", - наголосили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, у першій половині жовтня 2023 року колишньому прем'єр-міністру Миколі Азарову оголосили підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України, серед яких – державна зрада в умовах воєнного стану та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Раніше до суду був переданий обвинувальний акт стосовно Азарова у справі про підписання "Харківських угод".

У жовтні 2023 року суд узяв під варту помічницю Азарова.

1 листопада 2023 року Азарову оголосили підозру за фактом інформаційної діяльності на користь держави-агресора.

Фото: Alexander Widding / Global look

Теги по теме
Суд
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны