У ЄС пропонують інтегрувати нових членів в процесі приєднання до блоку
У ЄС пропонують інтегрувати нових членів в процесі приєднання до блоку

У ЄС пропонують інтегрувати нових членів в процесі приєднання до блоку

Єврокомісія опублікувала документ про розширення та необхідні реформи. Зокрема, пропонується поступово надавати країнам, які прагнуть стати частиною блоку, переваги членства.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Комісія пропонує поступову інтеграцію нових держав-членів у політику ЄС. Тобто країни отримуватимуть певні переваги і зобов’язання ще до повноцінного членства у блоці. Наприклад, перехідний період може включати поступове залучення коштів і доступ до ринку праці ЄС.

Зараз дивляться

Водночас такі переваги повинні бути засновані на заслугах.

У Брюсселі підкреслили, що повноправне членство вимагатиме “повного дотримання єдиного всеосяжного набору прав і зобов’язань”.

Європейська комісія також вказує, що, чим більше членів у блоці, тим важче буде досягти одностайності в ухваленні рішень. Тому пропонується перейти від вимоги одностайності до голосування кваліфікованою більшістю голосів у певних сферах зовнішньої та безпекової політики.

– Комісія вважає, що можна відійти від одностайності, не ставлячи під загрозу стратегічні інтереси держав-членів, – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що розширення Євросоюзу принесе очевидні переваги: більший Єдиний ринок і ринок праці, сильніша соціальна конвергенція, покращений захист здоров’я тощо. Водночас політика, бюджет і управління ЄС неминуче зазнають впливуі розширення потенційно може призвести до непередбачуваних наслідків.

– Оскільки політика Союзу має продовжувати працювати ефективно, потрібно буде вжити заходів, щоб примирити можливості більшого Союзу з викликами, які він створює, – наголошують у ЄК.

Вступ України в Євросоюз

У червні 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

В середині грудня 2023 року та Молдови.

У січні 2024 року у Брюсселі офіційно оцінку відповідності законодавства України нормам ЄС.

Посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що наша держава може стати членом ЄС до 2030 року.

Теги по теме
Украина Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом