Компанія Білла Гейтса прискорює будівництво першої атомної станції наступного покоління
Компанія Білла Гейтса прискорює будівництво першої атомної станції наступного покоління

Компанія Білла Гейтса прискорює будівництво першої атомної станції наступного покоління

Першу станцію планують звести біля вугільної електростанції в Кеммерері, штат Вайомінг. В експлуатацію її хочуть ввести вже у 2030 році. Більшість початкових робіт на майданчику не будуть пов'язані з ядерною діяльністю, сказав Левеск, додаючи, що компанія просуває свій проєкт "досить агресивно".

Деталі

TerraPower, яка залучила 1 мільярд доларів від спонсорів, використовуватиме рідкий натрій, а не воду для охолодження своїх натрієвих реакторів, що зробить їх експлуатацію дешевшою. За підрахунками, заводи з натрієвими реакторами коштуватимуть вдвічі дешевше, ніж заводи з легководними реакторами.

Коли ви використовуєте рідкий натрій як теплоносій замість води, це змінює правила гри,
– сказав директор в інтерв'ю FT.

Білл Гейтс допоміг заснувати TerraPower у 2006 році і відтоді є її головою. Компанія заявляє, що її мета — забезпечити світ більш доступною, безпечною та екологічно чистою формою ядерної енергії.

Очікується, що її натрієвий реактор коштуватиме 4 мільярди доларів, причому близько половини вартості покриє Міністерство енергетики США. CRV і Khosla Ventures є одними з венчурних інвесторів компанії.


Комп'ютерний рендер атомної станції TerraPower / Фото TerraPower

У той час як російські та китайські державні компанії вже встигли запустити менші ядерні реактори, прогрес у розвитку подібних технологій у США в останні роки призупинився. Високі відсоткові ставки ускладнили для стартапів залучення фінансування, а вторгнення Росії в Україну і подальше виключення її з фінансових ринків ускладнило для компаній доступ до урану, необхідного для їхніх реакторів.

У жовтні минулого року TerraPower не потрапила до шорт-листа наступного раунду конкурсу уряду Великої Британії на будівництво малих атомних електростанцій. Сьогодні Rolls-Royce є одним з провідних претендентів зі своїми проєктами малих модульних реакторів (ММР) і вже отримав понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів державного фінансування у Великій Британії.

Источник материала
Поделиться сюжетом