"ОП не втручається, але Зеленському варто було б": що з законопроєктом про мобілізацію, розповіли у Раді
"ОП не втручається, але Зеленському варто було б": що з законопроєктом про мобілізацію, розповіли у Раді

"ОП не втручається, але Зеленському варто було б": що з законопроєктом про мобілізацію, розповіли у Раді

Документ розглядають спільно з Міноборони та Генштабом

У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки продовжується розгляд правок по новому законопроєкту про мобілізацію. Основні рішення вже прийняті по більшості норм, проте все ще є дискусійні.

Зокрема, на скасуванні деяких правок наполягають у Міністерстві оборони. Про це "Телеграфу" народний депутат Роман Костенко розповів на полях Київського безпекового форуму.

Більшість основних рішень вже прийняті, зазначає співрозмовник. Найбільш дискусійними питаннями є норми стосовно людей з інвалідністю та обмеження прав.

"Ну, там не те, що дискусії, там йдуть просто розмови про те як правильно це виписати, щоб люди дійсно мали захищеність, і питання обмеження прав. Це ж в демократії найважливіше питання. З однієї сторони наше завдання це забезпечити реєстр призовників і ми розуміємо, що без мобілізації справа погана і ми не забезпечимо ніякими методами мобілізацію, а з іншого — питання дотримання Конституції. Тому як законодавці ми маємо цей баланс утримати", — сказав Костенко.

В Міноборони та Генштабі вимагають не затверджувати норму про демобілізацію після 36 місяців служби. Розв'язувати це питання хочуть на Ставці. Це одна з норм по новому законопроєкту, по якій ще немає рішення.

Мобілізація досі є найкращим способом мотивувати людей вступати до лав української армії. А без неї демобілізації не буде, зазначає нардеп.

Костенко не зміг відповісти, чи буде прийнятий законопроєкт у другому читанні. Але він зазначив, що на цей час він готовий голосувати "За". Проте ця відповідь не остаточна, бо поки розглянуто лише 1500 правок з близько 4000.

Офіс президента у процес розгляду правок не втручається. Костенко вважає, що Зеленський повинен більше приділяти уваги цьому законопроєкту.

"Я вважаю що Верховний головнокомандувач відповідає за мобілізацію в країні, має бути флагманом всього, давати темп і мотивувати, казати що йому конкретно потрібно, щоб провести мобілізацію", — сказав нардеп.

Він вважає, що прийняття нового законопроєкту не дуже посилить процес мобілізації в країні. Прогнозів стосовно дати голосування Костенко теж не дав.

Зазначимо, що однією з норм, яку розглядають у новому законопроєкті, є подання ухилянтів у розшук. Якщо її приймуть, то цей захід будуть застосовувати до громадян, які тричі проігнорували повістку.

Є також на розгляді норми стосовно призову жінок. Їх можуть залучити до виконання певних робіт.

Источник материала
Поделиться сюжетом