ЄС має намір позбавити Росію частини грошей на війну з Україною: подано рішення щодо зерна
ЄС має намір позбавити Росію частини грошей на війну з Україною: подано рішення щодо зерна

ЄС має намір позбавити Росію частини грошей на війну з Україною: подано рішення щодо зерна

Євросоюз може підвищити тарифи на ввезення на свою територію зернових та олійних культур, а також продуктів їх переробки з Росії та Білорусі. Відповідну пропозицію висунула Єврокомісія. Таким чином, там мають намір, зокрема, боротися з експортом Росією незаконно привласненого українського зерна.

Про це повідомили самій Єврокомісії. Крім того, зазначається, підвищення тарифів спрямоване на запобігання:

  • дестабілізації ринку ЄС;
  • використання Росією доходів від експорту до ЄС на фінансування своєї військової агресії проти України.

При цьому наголошується: запропоновані тарифи гарантують, що "цей незаконний метод експорту більше не буде прибутковим". Крім того, вони стосуватимуться Білорусі – "з огляду на тісні політичні та економічні зв'язки цієї країни з Росією".

"Ба більше, включивши Білорусь, ЄС не дозволить Росії використовувати цю країну для обходу нових тарифів та спрямування через неї своїх товарів на ринок ЄС", – зазначили в ЄК.

Водночас, зазначили там, нові тарифи хоч і будуть "досить високими", не вплинуть на експорт до третіх країн. Проте зможуть придушити російський та білоруський імпорт у ЄС.

На які продукти хочуть підвищити тарифи

Загалом, зазначили в ЄК, Євросоюз може підвищити тарифи на ввезення на свою територію одразу низки російських та білоруських продуктів. Зокрема:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • соняшникового шроту.

Транзит не чіпатимуть

Водночас, зазначається, транзит зернових, олійних культур та продуктів їх переробки до третіх країн не підпадає під пропозицію. У такий спосіб ЄС хоче залишитися "відданим справі сприяння продовольчій безпеці в усьому світі".

При цьому не обмежуватимуть транзит як російських, так і білоруських продуктів.

У Кремлі вже відреагували

Зі свого боку, прессекретар керівника Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков, як завжди, заявив, що від дій керівництва ЄС постраждає сам союз. А також запевнив: у Росії "багато альтернативних напрямів для поставок".

"Споживач у Європі однозначно постраждає. У нас багато альтернативних напрямків для поставок. Це ще один яскраво виражений приклад недобросовісної конкуренції", – сказав Пєсков журналістам.

Скільки Росія продає зерна ЄС

Тим часом сама Росія стрімко нарощує продаж зерна до Євросоюзу. Так, зазначається, за даними Євростату:

  • у 2022 році в ЄС було ввезено 970 тис. тонн російського зерна;
  • у 2023 рокці – вже понад 1,5 млн тонн.

"Таким чином проблема з російською сільськогосподарською продукцією стала реальною", - резюмували аналітики.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас на початку 2024 року Латвія вже запровадила власну заборону на ввезення агропродукції з Росії та Білорусі. У березні було офіційно затверджено перелік товарів, на які поширюється заборона. До списку увійшли не лише зернові, бобові та олійні культури, а й багато овочів, а також продукти переробки агропродукції.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом