Космічна станція Blue Origin пройшла етап тестування життєзабезпечення
Космічна станція Blue Origin пройшла етап тестування життєзабезпечення

Космічна станція Blue Origin пройшла етап тестування життєзабезпечення

Попри попередні повідомлення про плани компанії Blue Origin зосередитися на підкоренні Місяця, вона продовжує розробляти системи для майбутньої приватної космічної станції, яка розміститься на низькій навколоземній орбіті. Через 6–7 років нова станція має замінити старіючу МКС, і Blue Origin має встигнути на той час розібратися з усіма нюансами проекту та втілити його у «залізі».

Стало відомо, що система життєзабезпечення майбутньої приватної космічної станції створена та пройшла випробування. Як підтвердили в NASA, система у вигляді окремих вузлів довела свою здатність працювати в заданих межах щодо забезпечення астронавтів та туристів на майбутній орбітальній станції водою та повітрям для дихання. Також пройшли перевірку системи регенерації води та повітря. Це один із найважливіших елементів орбітальної станції, від якості та стабільності роботи якого залежить буквально все.

Система життєзабезпечення проектованої станції Orbital Reef очищатиме повітря та воду, забезпечуючи астронавтів питною водою та повітрям, придатним для дихання. Система регенерації повинна бути здатна очищати майже все повітря та воду від продуктів життєдіяльності людини, щоб зменшити масу запасів, яку необхідно буде доставляти вантажними кораблями із Землі.

На нинішньому етапі розробки та прототипування система життєзабезпечення станції пройшла чотири критичні випробування. За повідомленням NASA, випробування стосувалися різних аспектів роботи системи, включаючи контроль слідових забруднень, окислення забруднюючих речовин у воді, відновлення води із сечі та зберігання води в резервуарах. Тест на контроль слідових забруднень показав, що система життєзабезпечення Orbital Reef здатна фільтрувати потенційно небезпечні домішки з повітря. Тести на регенерацію води, регенерацію сечі та перевірку резервуарів для води були спрямовані на те, щоб максимально ефективно використати запаси води на станції.

Продовження роботи Blue Origin над проектом станції Orbital Reef йде врозріз із попередніми повідомленнями про нібито негласну вимогу Джеффа Безоса (Jeff Bezos) згорнути роботу над цим проектом або мінімізувати її і перейти на проекти з доставки людей на Місяць і створення місячної бази. Проте, як бачимо, робота над Orbital Reef все ще продовжується. З іншого боку, система життєзабезпечення навіть на Місяці буде системою життєзабезпечення, тому не факт, що компанія Blue Origin намагається виключно заради низькоорбітального проекту.

У 2022 році NASA виділило $500 млн на програму комерційного освоєння низької навколоземної орбіти, яка покликана сприяти розгортанню приватних станцій. МКС має припинити свою роботу у 2030 році, і агентство хоче переконатися, що поблизу Землі залишиться об’єкт, де астронавти зможуть проводити важливі мікрогравітаційні експерименти. Blue Origin – не єдина компанія, яка працює з NASA над цим проектом. Axiom Space, Starlab Space та інші компанії також працюють над цією програмою.

Зараз ці проекти знаходяться на стадії проектування та розробки. За цим буде розширено фінансування NASA в 2026 році для одного або декількох проектів. Це дасть компаніям лише кілька років, щоб розпочати розгортання станції, яка замінить МКС на початку 2030-х років.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны