20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Росія та Китай заблокували резолюцію Радбезу ООН щодо сектору Газа
Росія та Китай заблокували резолюцію Радбезу ООН щодо сектору Газа

Росія та Китай заблокували резолюцію Радбезу ООН щодо сектору Газа

Рада безпеки ООН у п'ятницю, 22 березня, обговорила запропоновану США резолюцію щодо ситуації в секторі Газа. У ній пропонувалося негайно припинити бойові дії з обох сторін конфлікту приблизно на 6 тижнів, щоб надати гуманітарним організаціям можливість надати допомогу громадянському населенню сектору.

Про це пише "Хвиля" з посиланням на "Радіо.Свобода" .

Однак Росія та Китай скористалися правом вето та заблокували ухвалення резолюції.

Також у документі містилася вимога до угруповання ХАМАС, визнаного терористичним у США та Євросоюзі, негайно надати доступ до ізраїльських заручників та піти назустріч дипломатичним зусиллям для їхнього звільнення.

Постійний представник Росії у Раді безпеки Василь Небензя заявив, що в американському проекті резолюції "визначається нагальна необхідність негайного та стійкого припинення вогню, але немає відповідної вимоги чи призову".

Перед голосуванням щодо цієї резолюції Небензя сказав: "Американський "продукт" – наскрізь політизований документ, єдина мета якого – підіграти на передвиборчій хвилі настроям виборців". На його думку, "якби ця резолюція була прийнята, це остаточно закрило б дискусію щодо необхідності припинення вогню в Газі, розв'язало руки Ізраїлю і засудило б Газу і все її населення до знищення або вигнання".

Небензя закликав підтримати альтернативний варіант резолюції, запропонований непостійними членами Ради безпеки.

Постійний представник США в Раді Безпеки ООН Лінда Томас-Грінфілд до голосування заявила, що її країна вітала б постійне перемир'я в секторі Газа, але поки що необхідно робити дипломатичні зусилля, виходячи з реальних умов, такі як переговори з ХАМАС, що йдуть зараз, за ​​посередництва Катару. Після того як Китай і Росія скористалися правом вето, вона засудила їхні дії, сказавши, що обидві країни поки не зробили нічого значущого для вирішення ситуації, а Росія "кидається камінням у будинку зі скла" і ставить політичні інтереси вище за інтереси прогресу у вирішенні конфлікту.

Пропонований альтернативний варіант резолюції вона розкритикувала за те, що в ньому, на думку Томас-Грінфілд, недостатньо прописані можливості для дипломатії в регіоні і він може надати ХАМАС лазівку, щоб уникнути запропонованої угоди зі звільнення заручників.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны