Удар Росії по ДніпроГЕС: чи загрожує Україні тотальний блекаут
Удар Росії по ДніпроГЕС: чи загрожує Україні тотальний блекаут

Удар Росії по ДніпроГЕС: чи загрожує Україні тотальний блекаут

У Центрі Разумкова пояснили мотиви чергового обстрілу росіян по енергетиці та оцінили потенційні загрози для населення

Масштабнийракетний удар Росії по Дніпровській гідроелектростанції в Запоріжжі знову актуалізував питання безпеки людей та загроз для вітчизняної енергетики. Чому РФ вдарила саме по Запоріжжю та чи можливий тотальний блекаут в Україні через потенційні повторні масовані обстріли? Про це "Телеграф" запитав у директора енергетичних програм Центру Разумкова, експерта з енергетики Володимира Омельченка.

З огляду на удар по ДніпроГЕС, які є ризики для населення з огляду на загрози підтоплення територій? Які райони — у небезпеці?

— Поки що не можна давати вичерпні точні коментарі з цього приводу, тому що немає достатньої інформації від наших офіційних осіб. Коли така інформація буде, тоді й можна всебічно аналізувати цю ситуацію.

— Якщо абстрагуватися від ДніпроГЕС, які загалом існують ризики для української енергетики та екології з точки зору можливого повторення масованих ударів Росії по крупним енергооб'єктам країни (ДніпроГЕС, Київська ГЕС, Каневська ГЕС)?

— Негативні наслідки можуть бути не тільки для енергетики. Насамперед такі потенційні удари будуть по населенню і екології. Адже дійсно, у такому разі це буде і екологічна катастрофа, і катастрофа людська, оскільки мова може йти про затоплення тисяч гектарів навколо цих станцій і дамб. Але, знову ж таки, поки такого не відбулося. Тому, по-перше, немає чого лякати населення.

По-друге, у нас гідроенергетика є дуже важливою галуззю, оскільки вона не тільки генерує електричну енергію, а й також виконує акумулюючу роль. Тому що в гідроенергетиці є акумулюючі гідроелектростанції. Тобто, це галузь достатньо маневрена, а у нас є дефіцит маневрових потужностей. Відтак з точки зору маневрових потужностей вона виконує дуже цю важливу функцію, без якої неможливо збалансувати енергетичну систему і неможливо ефективно працювати, у тому числі відновлювальним джерелам енергії.

— Саме з цих міркувань окупанти і вдарили по такому крупному об'єкту гідроенергії, щоб нанести максимальної шкоди? Чи повторить РФ свої спроби та до яких це наслідків може призвести?

— Зверну увагу, що коли росіяни минулого рокупідірвали дамбу Каховської ГЕС, на жаль, була така дуже слабка реакція світової спільноти, і це дало росіянам можливість сподіватися, що вони можуть бити й далі по гідроелектростанціям.

Вважаю, що такі дії — це злочин проти людяності. Абсолютно чіткий і явний. Проте ми бачимо, на жаль, міжнародні організації та провідні країни на це реагують дуже слабко, (як було у випадку з тою ж самою Каховською ГЕС). Саме ця слабка реакція і запалила таке зелене світло для окупантів, для подальших ударів по гідроелектростанціям.

Також була дуже слабка реакція на захоплення терористами Запорізької АЕС. Все це підштовхує і стимулює Росію у її безкарності робити й надалі такі злочини проти людяності.

— З огляду на спроби РФ нанести удари по важливим стратегічним об'єктам гідроенергетики, чи можливий в Україні тотальний блекаут?

— На щастя, поки такої ситуації немає і передумови для цього відсутні. Тому говорити про тотальний блекаут наразі надто зарано.

Нагадаємо, вночі та вранці у п’ятницю, 22 березня, росіяни здійснили масштабнуатаку не лише по Дніпровській ГЕС. Зафіксовані влучання по об’єктам генерації та системи розподілу у різних областях України.

Також "Телеграф" писав про вибухи у Києві під час повітряної тривоги вранці 22 березня. Попередньо це була робота сил ППО. Напередодні серйозно дісталося столиці –на обстріл Росія витратила сотні мільйонів доларів.

Теги по теме
война Запорожье
Источник материала
Поделиться сюжетом