За терактом в Крокус Сіті Холі стоять бойовики ІДІЛ – ISW
За терактом в Крокус Сіті Холі стоять бойовики ІДІЛ – ISW

За терактом в Крокус Сіті Холі стоять бойовики ІДІЛ – ISW

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що за теракт у концертному залі Крокус Сіті Хол у Підмосков’ї з високою ймовірністю відповідальна Ісламська держава (ІДІЛ).

Напад на Крокус Сіті Хол: до чого тут афганська філія ІД

Свої висновки вони ґрунтують на тому, що інформагентство ІДІЛ Amaq спочатку заявило, що в ніч на 22 березня їхні бойовики напали на “велике зібрання християн” на околиці Москви, “вбивши і поранивши сотні людей і спричинивши великі руйнування… перш ніж вони [нападники] безпечно відступили на свої бази”.

А пізніше агентство опублікувало розмите фото чотирьох бойовиків, які стоячи перед прапором Ісламської держави стверджували, що здійснили “найжорстокішу атаку за роки”.

Зараз дивляться

– Медіа ІДІЛ роблять оманливі або неправдиві заяви “рідко” та обережно, намагаючись підтримувати “високу довіру” до своїх повідомлень, щоб визначити чіткі ідеологічні цілі та підтримувати потоки фінансування… Сам спосіб проведення атаки також відповідає попереднім атакам ІД, зокрема терактам у Парижі 2015 року, – пояснюють у ISW.

Аналітики приспускають, що атаку на Крокус Сіті Хол могли здійснити бойовики афганської філії ІДІЛ – Ісламська держава Хорасан (ІД-Х), яка за останні 18 місяців здійснила принаймні чотири резонансні атаки за межами Центральної Азії.

Також малоймовірно, на їхню думку, що ІДІЛ здійснила атаку за наказом українських спецслужб, як стверджують деякі російські джерела.

– Інформаційне агентство Amaq є центральним медіа-органом ІД. ІДІЛ не стала б брехливо заявляти про напад, який міг бути здійснений однією християнською державою проти іншої (або Кремлем проти власного народу Росії в рамках якоїсь операції під чужим прапором), тому що наслідки нападу ІД за наказом переважно християнської країни зашкодили б авторитету ІД серед салафітсько-джихадистської спільноти, – підсумували аналітики.

Теракт у Крокус Сіті Холі 22 березня

Увечері 22 березня у Красногорську Московської області  стався Кілька чоловіків у камуфляжі відкрили вогонь по відвідувачах. Згодом у будівлі почалася пожежа та пролунали вибухи.

За даними російських джерел, загинуло щонайменше 133 особи, більше 100 постраждалих.

У ФСБ заявили про нібито затримання 11 осіб, причетних до нападу. Там також зазначили, що після скоєння теракту злочинці мали намір “перейти російсько-український кордон, оскільки мали відповідні контакти на українському боці”. У ГУР спростували ці заяви.

Теги по теме
Россия Афганистан Москва
Источник материала
Поделиться сюжетом