ВДК Ямал: що відомо про російський корабель, який брав участь в анексії Криму
ВДК Ямал: що відомо про російський корабель, який брав участь в анексії Криму

ВДК Ямал: що відомо про російський корабель, який брав участь в анексії Криму

23 березня пізно ввечері українські ракети вдарили по 13-му судноремонтному заводу Чорноморського флоту РФ у Севастополі. Там якраз стояв великий десантний корабель (ВДК) Ямал.

У Головному управлінні розвідки Міноборони повідомили, що ВДК Ямал отримав критичні ушкодження – десантний корабель має пробоїну у верхній палубі.

Історія будівництва ВДК Ямал

Російський великий десантний корабель проєкту 775 Ямал збудували у польському Ґданську у 1987 році. За рік корабель увійшов до складу радянського флоту. Спочатку мав назву ВДК-67, а з 3 січня 2002 його перейменували на Ямал.

Зараз дивляться

ВДК Ямал входить до складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту РФ. У 2013 – 2015 роках перебував у середземноморському з’єднанні ВМФ РФ.

Технічні характеристики ВДК Ямал:

  • швидкість корабля – 18 вузлів,
  • дальність плавання – 6000 миль при 12 вузлах,
  • водотоннажність – 4080 тонн,
  • довжина – 112,5 метра,
  • ширина – 15 метрів,
  • екіпаж – 87 осіб,
  • потужність – два дизельних двигуни потужністю 19 200 к. с.

Озброєння ВДК Ямал

Російський десантний корабель Ямал озброєний двома 57-мм артилерійськими установками АК-725. На борту має РСЗВ Град-М та чотири установки ПЗРК Стріла-2.

ВДК Ямал брав участь в анексії Криму

За даними міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, члени екіпажу російського великого десантного корабля Ямал у 2014 році брали активну участь в анексії Криму.

Так, вдалося встановити, що строковик із Пензи Роман Захезін проходив службу у 2013-2014 роках на ВДК Ямал. Згодом у соцмережах він похвалився медаллю за окупацію Криму.

Ще один російський військовий Роман Войцех так само у 2013-2014 роках проходив строкову службу на ВДК Ямал. Він теж має медаль за участь в операції захоплення Криму.

Експерти InformNapalm провели розслідування та опублікували дані низки членів екіпажу десантного корабля Ямал, які брали участь в анексії Криму, і потім за це отримали медалі: Станислав Боросюк, Руслан Серікбаєв та Михайло Назарько, Іван Тєрєхов та інші.

Источник материала
Поделиться сюжетом