Зростаюча загроза для Європи: комарі можуть зірвати Олімпійські ігри в Парижі
Зростаюча загроза для Європи: комарі можуть зірвати Олімпійські ігри в Парижі

Зростаюча загроза для Європи: комарі можуть зірвати Олімпійські ігри в Парижі

Франція щосили намагається переконатися, що тигрові комарі, які переносять вірус, що є зростаючою загрозою в Європі, не зіпсують паризьку Олімпіаду для спортсменів і вболівальників, оскільки літні Ігри у французькій столиці візьмуть мільйони відвідувачів.

У чому небезпека

Азіатський тигровий комар за останні два десятиліття влаштувався на більшій частині північної Європи, включно з Францією, поширюючи такі захворювання, як лихоманка денге, чикунгунья і зіка. За словами експертів, зміна клімату стала причиною його легкої адаптації до більш холодної погоди.

Влада марно намагалася позбутися комах, зокрема шляхом обкурювання деяких районів Парижа – методу, який регулярно використовується в тропічних містах.

Зараз дивляться

Дістатися до стартової лінії

Але оскільки до початку Паризьких ігор залишилося всього чотири місяці, вони вже на підході, і експерти попереджають, що укус тигрового комара може позбавити спортсмена шансів дістатися до стартової лінії.

– Коли ви захворіли на денге, вам не доведеться долати будь-які перешкоди. Міста, що приймають, і особливо Олімпійське селище мають бути захищені від комарів, – сказав ентомолог і експерт із трансмісивних хвороб Дідьє Фонтеніль.

Громадянська мобілізація

Тигрові комарі найчастіше розмножуються в містах, де велика кількість стоячої води створює ідеальні умови для кладки яєць.

Фонтеніль сказав, що вирішення проблеми застояної води зняло б загрозу на 80%, якби була мобілізація громадян для очищення навіть мінімальної кількості води, що залишилася у квіткових вазах або блюдцях.

Засоби боротьби з комарами

За словами експерта, ефективними можуть виявитися репеленти, протимоскітні сітки та органічні інсектициди, що застосовуються проти личинок комарів.

Багатообіцяючими також є пастки для комарів, у яких використовуються імітовані запахи людського тіла для залучення, а потім знищення комарів.

Варіант полягає в тому, щоб обманом змусити комах відкласти яйця в пастку, де вони знищуються.

Спеціалізована фірма Biogents заявила, що виграла публічний тендер на захист пристані Марселя, місця проведення змагань з вітрильного спорту, плануючи встановити 15 пасток.

Процвітаючий бізнес

Боротьба з тигровими комарами – процвітаючий бізнес. Qista, ще одна французька спеціалізована фірма, заявила, що за останнє десятиліття вона встановила 13 тис. установок для боротьби з комахами в 26 країнах.

Тим часом дослідники працюють над модифікацією ДНК і стерилізацією, щоб зменшити популяцію комарів.

Теги по теме
Париж
Источник материала
Поделиться сюжетом