Штучний інтелект потребує великих об’ємів електроенергії та ускладнює перехід на безвуглецеві технології
Штучний інтелект потребує великих об’ємів електроенергії та ускладнює перехід на безвуглецеві технології

Штучний інтелект потребує великих об’ємів електроенергії та ускладнює перехід на безвуглецеві технології

Бум штучного інтелекту вимагає величезних обчислювальних потужностей та енергетичних навантажень, створюючи ризики для електромережі та переходу на більш чисті джерела енергії, оскільки ШІ може змусити компанії більше покладатися на викопні види палива, ніж очікувалося.

Бум штучного інтелекту (ШІ) вимагає величезних обчислювальних потужностей та енергетичних навантажень, що створює ризики для електромережі та переходу на більш чисті джерела енергії. Це стало домінуючою темою конференції енергетичної галузі, в якій прийняли світові компанії, в тому числі, - виступили з промовою керівники Amazon та Microsoft, передає УНН із посиланням на The Wall Street Journal та Business Insider.

Деталі

Штучний інтелект стимулює величезний попит на електроенергію, чиста енергія може не задовольнити зростаючі потреби ШІ та, відповідно, може змусити компанії, що розробляють АІ, покладатися на викопне паливо більше, ніж вони сподівалися. Про це йшлося на на конференції CERAWeek, організованій S&P Global, - щорічній енергетичній конференції, яка збирає тисячі керівників у Х'юстоні (США), щоб обговорити найрізноманітніші теми - від геополітики до енергетичного переходу.

Керівники технологічних компаній, які вже давно заявляють про свою прихильність до "зеленого" енергетичного майбутнього побоюються, що енергетичні потреби ШІ перевищать можливості екологічно чистих джерел. Вітрова та сонячна енергія не є надійними, оскільки вони залежать від погодних умов. Атомні електростанції будуються роками. Але за словами Тобі Райса, генерального директора виробника природного газу EQT: "технології не чекатимуть 7-10 років, щоб побудувати цю інфраструктуру (..) у вас залишається природний газ". 

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс сказав на конференції, що кількість потужності, яку споживає штучний інтелект, просто вражає. Зазначається, що об’єми електроенергії, які можуть знадобиться для живлення AI-буму наразі невідомі, але вже є розуміння, що штучний інтелект спровокував вибух центрів обробки даних. ШІ потребує величезних обчислювальних потужностей та енергетичних навантажень, вказують компанії.

Проблема є ще більш актуальною з огляду на цілі США щодо зниження викидів вуглецю. У квітні 2023 року Байден поставив амбітну мету досягти вуглецевої нейтральності енергетичного сектору до 2035 року, а економіки США - нульового рівня викидів до 2050 року.

Є більш оптимістичні очікування, за даними Business Insider. Деякі керівники були переконані, що стрімке зростання штучного інтелекту не завадить переходу на чисту енергію.

До 2050 року ми вийдемо на нульовий рівень викидів. Ми все ще абсолютно в це віримо

- сказав Роберт Блу, генеральний директорDominion Energy, повідомляє журнал.

Втім керівник компанії електричної компанії, яка передає та розподіляє споживачам електроенергію зі своїх електростанцій додає, що "зростання попиту зараз робить це більш складним завданням".

Доповнення

Європейська енергетична політика потребує ретельного "оновлення" через амбівалентність європейських договорів; справжня задача полягає в тому, щоб колективно позбутися залежності від викопного палива. Загальна справа – скорочення викидів CO2 для обмеження кліматичних змін – має бути пріоритетною. Про це каже Мішель Дердеве - фахівець з енергетичних та європейських питань, який є головою аналітичного центру Confrontations Europe та Maison de l'Europe в Парижі.

Європа не скористалася кризою, щоб глобально переосмислити свою енергетичну модель. Пріоритетом могло стати швидке позбавлення від імпортного викопного палива. Усвідомте: ми імпортуємо не менше 300 мільйонів євро викопної енергії на день!

- вказує експерт у матеріалі Уест Франс.

Источник материала
Поделиться сюжетом