Чистий четвер: коли відзначатимуть в цьому році
Чистий четвер: коли відзначатимуть в цьому році

Чистий четвер: коли відзначатимуть в цьому році

Чистий четвер: коли відзначатимуть в цьому році

Дата свята залежить від Великодня.

Щороку християни східного та західного обряду відзначають Світле Христове Воскресіння або Великдень. Четвер Великої або Страсної седмиці є одним з найважливіших днів перед Великоднем. Вважається, що в цей день вода має цілющі властивості.

Коли буде Чистий четвер у 2024 році

Православна церква України (ПЦУ) минулого року перейшла на новий календар. Але цей перехід жодним чином не вплинув на святкування Великодня. Адже православні християни вираховують дату Світлого Христового Воскресіння іншим способом, аніж католики.

Так, у цьому році християни східного обряду в Україні Великдень відзначатимуть 5 травня, а західного – 31 березня.

Страсний тиждень у католиків розпочинається 25 березня, а у православних – 29 квітня. Тому християни західного обряду відзначатимуть Чистий четвер 28 березня, а східного – 2 травня.

Традиційно у Чистий четвер заведено прибирати у будинку, прати, готуватися до Великодня. Вважається, що не можна залишати безлад у хаті до свята. Також у Чистий четвер господині печуть паски, оскільки у Страсну п'ятницю це робити не можна.

Нагадаємо, що у лютому 2023 року Українська Греко-Католицька Церква заявила про перехід на новий календар з 1 вересня. У березні УГКЦ опублікували оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень.

Источник материала
Поделиться сюжетом