Як правильно вимірювати тиск механічним тонометром
Як правильно вимірювати тиск механічним тонометром

Як правильно вимірювати тиск механічним тонометром

Гіпертонія та гіпотонія є серйозними станами для здоров’я. Серед головних симптомів людина може помітити лише головний біль, тому важливо контролювати артеріальний тиск за допомогою спеціальних пристроїв.

Як правильно вимірювати тиск механічним тонометром – у матеріалі Факти ICTV.

Як виміряти тиск ручним тонометром

Механічним тонометром проводять вимірювання тиску, прослуховуючи звуки пульсації крові за допомогою стетоскопа, розміщеного на ліктьовій артерії.

Зараз дивляться

Найкраще місце для вимірювань – плече. Обхват манжети має відповідати обсягу руки. Розмір можна визначити, вимірявши обхват між ключицею і ліктьовою ямкою.

Також важливо визначити, на якій руці проводити вимірювання. Для цього рекомендується провести тест, вимірюючи тиск по 10 разів на кожній руці з перервою. Далі слід порівняти дані та  використовувати кінцівку з найвищими показниками.

Манжету потрібно зафіксувати на голій частині плеча, на 2 см вище ліктя. Важливо затягувати манжету рівномірно, щоб вона прилягала щільно. Правильне розташування манжети вирішально впливає на результати вимірювання.

Перед вимірюванням тиску рекомендується уникати факторів, як-от повний сечовий міхур, недосипання, фізична активність тощо.

Для отримання результатів рекомендується вимірювати тиск за однакових умов та часу доби двічі на день: вранці і ввечері.

Найкращі періоди – це приблизно з 7:00 до 9:00 та з 19:00 до 21:00. Щоб точність вимірювань була вищою, можна провести серію з трьох вимірів з інтервалом 20-30 хвилин, це особливо важливо для хворих на аритмію.

Як правильно міряти тиск механічним тонометром

  • Сідайте на стілець, спираючись на його спинку. Інколи вимірювання артеріального тиску проводять лежачи або стоячи.
  • Розслабтеся, не схрещуючи ноги.
  • Рука повинна лежати зігнутою на столі на рівні серця.
  • Якщо ви щойно активно рухалися, наприклад, піднімалися по сходах, слід посидіти протягом 5 хв перед вимірюванням.
  • Уникайте розмов.
  • Зафіксуйте фонендоскоп в вухах, а інший кінець накладіть під манжету в точці пульсації артерії.
  • Нагнітайте повітря в манжету за допомогою груші. Коли артерія перестане пульсувати, акуратно продовжуйте нагнітання до позначки в 200 мм.
  • Повільно розкручуйте вентиль і випускайте повітря, вслухаючись в удари серця. Коли пульсація стане чітко прослуховуватися на певному показнику – це верхній тиск, коли затихне – це нижня.
  • Після затихання пульсу повністю спустіть повітря з манжети. Не робіть пауз під час стравлювання повітря, розкручуйте вентиль з однаковою швидкістю. При фіксації показань тонометра цілком можливо відхилення в 2 мм.

Для перевірки точності показань тонометра, зачекайте 3-5 хв і повторіть вимірювання. За будь-якої патології в роботі серця і судин може спостерігатися значна відмінність у показниках. У такому випадку негайно зверніться до лікаря для консультації та додаткового обстеження.

Джерело: Бережи себе

Источник материала
Поделиться сюжетом