Мобілізація з 25 років: що передбачено новим законопроєктом 10449
Мобілізація з 25 років: що передбачено новим законопроєктом 10449

Мобілізація з 25 років: що передбачено новим законопроєктом 10449

В Україні планують змінити призовний вік чоловіків з 27 до 25 років. А на громадян України, які ухиляються від мобілізації хочуть накладати певні обмеження.

Про це йдеться в законопроєкті №10449 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, текст якого оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Мобілізація з 25 років – що змінить законопроєкт 10449

Згідно з новим законопроєктом, в Україні відбуватиметься мобілізація з 25 років. Водночас граничний вік під час загальної мобілізації становите 60 років для всіх категорій військовозобов’язаних, як було і раніше.

Зараз дивляться

Усі громадяни України віком від 18 до 60 років повинні мати з собою військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або Державної прикордонної служби, йдеться в законопроєкті про мобілізацію.

Обмеження, якщо не з’явитися за повісткою в ТЦК

У початковій версії законопроєкту №10449 передбачалося, що якщо українець протягом 10 днів з дня вручення повістки не виконав обов’язку або не з’явився до ТЦК (чи закордонної дипломатичної установи України, якщо він перебуває за межами країни), то на нього накладатимуть низку обмежень.

  • обмеження в праві на виїзд за межі України;
  • обмеження в праві керування транспортним засобом;
  • накладення арешту на кошти та інші цінності, у банках та інших депозитарних установах.

Однак ці норми викликали критику і зауваження, що вони не відповідають Конституції України. Під час розгляду законопроєкту №10449 у Верховній Раді пропозиція обмежити права військовозобов’язаних, які ухиляються від мобілізації, була найбільш дискусійною.

Зараз проєкт закону №10449 готують до другого читання. Народні депутати вже , згідно з якими поки що залишається заборона на керування автомобільним транспортом.

Водночас нардепи вирішили прибрати норму про блокування рахунків для ухилянтів. Вирішено вилучити і норму , оскільки ця заборона вже регулюється законодавством.

Теги по теме
Верховная Рада военные Законопроект
Источник материала
Поделиться сюжетом