"Лікар бідних" з Єгипту все життя безплатно рятував людей: дивовижна історія Мохаммеда Машалі
"Лікар бідних" з Єгипту все життя безплатно рятував людей: дивовижна історія Мохаммеда Машалі

"Лікар бідних" з Єгипту все життя безплатно рятував людей: дивовижна історія Мохаммеда Машалі

Милосердя, любов до ближнього та безкорисне служіння – основні цінності, завдяки яким зберігається віра в людство. У світі, де понад усе цінується жага до збагачення, успіху та слави, історії про людей, які віддали життя служінню, на жаль, не належать до категорії "мотиваційних". Однак вони надихають робити добро, бути світлом для інших та не зраджувати своїм цінностям.

Нині мало хто знає про Мохаммеда Машалі – простого лікаря з Єгипту, що відмовився від багатства і до кінця своїх днів лікував бідних за символічну ціну або й взагалі безкоштовно. OBOZ.UA розповідає історію визначного єгиптянина, що не спокусився на багатство, віддав мільйони зібраних коштів на пожертви і погодився прийняти у подарунок тільки стетоскоп, зазначивши: "це єдине, чого я потребую".

Хто такий "лікар бідних"

Мохаммед Машалі народився в селі Дахр Аль-Темсах, у губернаторстві Бехейра у сім’ї вчителя. Пізніше родина переїхала до губернаторства Гарбія.

У 1967 році Машалі закінчив медичну школу, а з 1975 року почав працював у місті Танта на півночі Єгипту, де його називали "лікарем бідних". Машалі віддав понад 50 років служінню громаді та брав символічну плату за візит, але частіше лікував зовсім безкоштовно. Він також давав гроші своїм найбіднішим пацієнтам на купівлю ліків і брав 5-10 єгипетських фунтів ($0,30-0,60) з матеріально забезпечених пацієнтів.

Машалі працював по 12 годин на день, і навіть у поважному віці, коли йому було вже за 70, він приймав 30-50 пацієнтів на день. Лікар безкоштовно надавав вакцини людям, які не могли собі дозволити їх придбати.

Історія про хвору дитину

Машалі розповідав єгипетському виданню Hadret El Mowaten про момент, що назавжди змінив його підхід до професії та спонукав служити громаді. У його практиці був випадок, коли дитина, хвора на цукровий діабет, померла від того, що мати не мала можливості купити інсулін. Нещасна жінка відповіла дитині, що, придбавши сьогодні ін’єцію, вони не матимуть грошей на їжу. Лікар намагався врятувати маля, але було вже надто пізно. Після цього він заприсягся більше ніколи не брати плату за свої послуги

Машалі називав себе фахівцем з ендемічних хвороб і лихоманки, адже саме від цього найбільше страждають бідні люди.

"Цього достатньо, дякую"

У Машалі ніколи не було ні автомобіля, ні мобільного телефону. Від дому до клініки він ходив пішки, навіть у похилому віці.

Одного разу лікар отримав шанс відкрити нову клініку та кардинально змінити життя. Телепрограма в Арабських Еміратах випустила сюжет про доброго лікаря та організувала збір коштів на його підтримку. Магнат, що проживав в регіоні Перської затоки, дізнавшись історію Машалі, виділив йому 20 000 доларів та авто. Але через рік, після повернення до Єгипту, магнат виявив, що лікар всі гроші роздав нужденним, авто продав, а на виручені кошти придбав обладнання для проведення безкоштовних аналізів.

"Після закінчення навчання я дізнався, що мій батько пожертвував усім, щоб зробити мене лікарем. Тоді я пообіцяв Богові, що проживу життя в служінні своєму ближньому, якої б культури чи релігії він не був", – розповідав Машалі.

Стати лікарем у Єгипті – велике досягнення. Професія одразу виводить на новий рівень та обіцяє сите і забезпечене життя. Але Машалі не цікавили гроші. Його дружина та троє дітей жили у комфорті, однак сам лікар не потребував розкоші.

Від мільйонів, зібраних за допомогою телепрограми, Машалі відмовився, прокоментувавши своє рішення так: "Я рекомендую віддати ці гроші тим, хто їх справді потребує, а мені вони не потрібні. Пожертвуйте їх бездомним дітям, дітям-сиротам чи поверніть благодійникам".

Машалі погодився прийняти лише новий стетоскоп, чемно подякувавши: "Це єдине, чого я потребую. Цього достатньо, дякую".

Мохаммед Машалі помер у липні 2020 року. Добрий лікар став символом сумлінної та благородної праці, спрямованої на служіння людям.

Раніше OBOZ.UA розповідав про лауреатку Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді, яка пожертвувала собою заради свободи інших.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом